Najlepsze regionalne produkty. Rozstrzygnięto konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

  • 02.06.2023 09:17

  • Aktualizacja: 09:20 02.06.2023

Rozstrzygnięto konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022 i Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach. W gronie laureatów znalazł się między innymi: chleb mazowiecki z czarnuszką, pieróg zegrzyński czy ratafia na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.

Piernik staropolski z powidłami, kazuńskie zimne nóżki, pieróg zegrzyński, miód bartny kozienicki. To laureaci konkursu na najlepszy regionalny produkt roku 2022. Mogły brać w nim udział firmy komercyjne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i nie tylko.

Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów. Mazowsze może pochwalić się wyrobami zdrowymi, ekologicznymi i z dobrym składem. 

Przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak zaznaczył, że celem konkursu jest nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji.

— Nasi wytwórcy żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się wyroby cukiernicze czy piekarnicze, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, miody czy nalewki — powiedział Przybytniak.

Mazowieckie przysmaki

W tegorocznej edycji jury wybrało 24 produkty.

Prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Dosinie, Marzena Nowakowska, zachwalała zwycięski chlebek staropolski. 

— Nagrodzony został chlebek mazowiecki z czarnuszką, który jest wypiekany metodami tradycyjnymi na naturalnym zakwasie. Reprezentuje on nasze koło gospodyń  oraz gminę na różnych festiwalach, dożynkach, konkursach i targach  — mówi Nowakowska.

Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorców komercyjnych trafił do Adama Węgłowskiego z Karniewa — twórcy wyrobów wędliniarskich.

— W tym roku za polędwiczki z wędzarni. Wyróżniają się delikatnością. Trzeba nad nimi popracować, aby wszyły dobrze. Polędwiczka wieprzowa jest produktem delikatnym jako mięso — opowiada Węgłowski.

Produkty promował też konkurs towarzyszący — na najlepsze zdjęcie. Wygrały fotografie grójeckich jabłek, naleśników kornickich czy kwasu z buraków ćwikłowych.

Nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.

Czytaj też: Święto dla wszystkich łasuchów! W gminie Repki Festyn Kulinarny - Smaki Powiatu

Źródło:

RDC/ informacje prasowe

Autor:

Adam Abramiuk/JD

Kategorie: