Z końcem maja wejdzie w życie zakaz grillowania w lesie na Bemowie. – To miejsce jest zlokalizowane bardzo blisko osiedli. Palenie ognisk i grilla było bardzo uciążliwe dla okolicznych mieszkańców – wyjaśniała w RDC Andżelika Gackowska, p.o. Zastępcy Dyrektora, Lasy Miejskie w Warszawie. Jak podkreślił Damian Całka (Lasy Miejskie w Warszawie) – palenie ognisk czy grillowanie nie jest jedyną aktywnością, której można oddać się w lesie.
Lasem Bemowskim zarządzają Lasy Miejskie Warszawa. – Tam jest kilka polanek, na których do tej pory możliwe było palenie ognisk i grilli – tłumaczyła Gackowski. – To miejsce jest zlokalizowane bardzo blisko osiedli. To było bardzo uciążliwe dla okolicznych mieszkańców, dostawaliśmy bardzo dużo skarg – opowiadała. – Stwierdziliśmy, że najlepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie zakazu używania otwartego ognia. Dobro mieszkańców jest dla nas ważniejsze, niż to rekreacyjne wykorzystanie terenu – przyznała. Jak podkreśliła, Lasy Miejskie nie zamykają polany w Lesie Bemowskim. – Dalej można przyjść, jeść, pić, biwakować – zaznaczyła.
Las Kabacki i Las Młociński
– Po pierwsze zgodnie z ustawą o lasach, używanie otwartego ognia jest zakazane w lesie i 100 metrów od granicy lasu – zaznaczyła. – Miejsca ogniskowe w Warszawie przy kompleksach leśnych funkcjonują na zasadzie wyjątku – dodała. Jednak, jak zauważyła, skala wykorzystania otwartego ognia w Lesie Bemowskim stała się „tak wielka, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydawało się wprowadzenie zakazu„. – W tej chwili w Warszawie są dwa miejsca miejsca, w których dalej można palić ogniska i grille. To polana ogniskowa przy Lesie Kabackim i przy Lesie Młocińskim. Tam są wyznaczone miejsca do palenia ognisk. Nie zamierzamy tego zmienić – zapewniała. Jednak, jak przyznała, pojawiają się sygnały, że to problem także dla mieszkańców tamtych okolic.
Całka zapewniał, że grillowanie to „nie jest jedyna aktywność, której można oddawać się w lesie„. – W lesie można wiele – przekonywał. Jednocześnie przypomniał, że człowiek w lesie jest gościem.
Kultura grillowania
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS) podkreśliła, że grillowanie cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce. – To była jedna z pierwszych metod przygotowywania pożywienia przez człowieka. Każdy kraj ma swoje grillowane potrawy – opowiadała. – W Stanach Zjednoczonych, w latach 50-tych zrodziła się cała kultura związana z grillowaniem – kiedy ludzie masowo zaczęli przeprowadzać się na przedmieścia. Stany Zjednoczone to kraj multikulturowy, więc każdy wnosił coś od siebie – mówiła.
Do dyskusji w studiu zapraszamy także słuchaczy. Czekamy na sygnały o sprawach, które warto poruszyć w programie “Jest sprawa”. Adres mailowy: jestsprawa@rdc.pl, tel. 022 645 90 90 (w trakcie audycji – od poniedziałku do czwartku w godzinach 14.00-15.00.). Adres pocztowy: “Jest sprawa” Polskie Radio RDC, ul. Myśliwiecka 3/5/7, Warszawa.