SŁUCHAJ ONLINE
MENU

Radom: projekt Żółty talerz, czyli program dożywiania najmłodszych

fot. Pexels

Około 200 dzieci objęto prowadzonym przez radomską Caritas programem dożywiania najmłodszych. Na symbolicznym „Żółtym talerzu” znajdą się pieczywo, owoce i warzywa.

Jak mówi ksiądz Robert Kowalski, dyrektor radomskiej Caritas, po pierwsze dzieci nie mogą być głodne, po drugie przynajmniej raz w ciągu dnia muszą zjeść ciepły posiłek i po trzecie – to, co znajdą na talerzu, powinno być zdrowe i wartościowe. Stąd – jak tłumaczy – pomysł na realizację programu. – Przy okazji organizowane są warsztaty, podczas których dzieci uczą się właściwych nawyków żywieniowych, a przy tym miło spędzają czas i dobrze się bawią – dodaje ksiądz Kowalski. – Młodzi ludzie, którzy jedzą zbilansowane posiłki, mniej chorują, lepiej się uczą i łatwiej utrzymać im prawidłową wagę – przekonuje koordynator projektu Anna Lis. Jak podkreśla, odpowiednia dieta to podstawa.

Lista przygotowana przez Instytut Żywienia

Lista produktów, z których można korzystać, przygotowana została przez Instytut Żywienia. W menu mają pojawiać się owoce, warzywa, naturalne jogurty, pełnoziarniste pieczywo i brązowy ryż. Natomiast wyeliminowane zostaną m.in. słodycze. Akcja „Żółty talerz” będzie prowadzona w świetlicach i szkolnych stołówkach do końca sierpnia tego roku. Objęci nią zostaną także podopieczni Pedagogów Ulicy. W całej Polsce z programu korzysta około pięciu tysięcy dzieci.

NAJNOWSZE INFORMACJE
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+
PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© Copyright 2018 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone