„Gotowanie na polanie” w Sierpcu z Polskim Radiem RDC [POSŁUCHAJ]

  • 04.05.2025 12:09

  • Aktualizacja: 15:50 04.05.2025

Polskie Radio RDC jest dziś w Sierpcu. Od 12:30 nadawaliśmy dla Państwa prosto z wydarzenia „Gotowanie na polanie”. Grzegorz Chlasta rozmawiał ze swoimi gośćmi między innymi o tym, co jedzono dawniej na wsiach, co się działo wiosną w polu oraz o Muzeum Wsi Mazowieckiej. Zapraszamy!

Dzisiaj w Sierpcu odbywa się „Gotowanie na polanie” organizowane przez Muzeum Wsi Mazowieckiej. Na miejscu jest również Polskie Radio RDC.

Podczas wydarzenia można rozkoszować się potrawami przygotowanymi według starych przepisów, często przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Będzie kiermasz rękodzieła, kiermasz wyrobów ludowych, ale także kiermasz, na którym będzie można zjeść trochę potraw przygotowywanych według starych receptur, czasami naszych babć, prababć, ponieważ towarzyszą nam tego dnia także koła gospodyń wiejskich, które właśnie do takiej tradycyjnej kuchni zapraszają. Na tym kiermaszu poza jedzeniem także dużo wyrobów rękodzielniczych, rzeźba ludowa — mówi Agnieszka Korolczuk.

Gotowanie na polanie potrwa od 10:00 do 18:00. 

Polskie Radio RDC prosto z Sierpca

Zapraszamy na specjalną audycję prosto z pikniku.

Gośćmi Grzegorza Chlasty były:

  • Iwona Miśkowicz, Monika Graczyk-Wiśniewska, Danuta Krześniak, Justyna Cieszyńska i Agnieszka Korolczuk.

Rozmowy m.in. o tym:

  •  co jedzono na wsi, o pokazach na wsi rzędowej, czyli co działo się wiosną w polu i w zagrodach,  o Muzeum Wsi Mazowieckiej.

„Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”

Dzisiaj nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Chodzi o przyrządzenie i zaprezentowanie tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. 

Celem konkursu „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”, jak informuje Sierpeckie Muzeum Wsi Mazowieckiej, jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu oraz popularyzacja tradycyjnych potraw. 

W konkursie obowiązują cztery kategorie: zupa, danie główne, deser i napój, przy czym chętni do wzięcia udziału w kulinarnych zmagań mogli zgłosić dwie propozycje, każdą w innej kategorii.

Wszystkie potrawy, desery i napoje oceniła dziś komisja konkursowa, biorąc pod uwagę zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. Zwycięzcy autorzy potraw otrzymali nagrody pieniężne i dyplomy.

Co jeszcze w programie?

Odwiedzający 4 maja sierpeckie Muzeum Wsi Mazowieckiej będą mogli też dowiedzieć się od zielarki co jadano w czasie tzw. przednówku, a kowal, szewc i plecionkarz - jak informuje placówka - zdradzą tajemnice tych zapomnianych już nieco zawodów.

Będzie też kiermasz produktów regionalnych lokalnych twórców i rękodzielników, a Zespół Folklorystyczny Kurpianka-Cepelia z Kadzidła zaprezentuje weselne widowisko obrzędowe - wybiór do ślubu oraz powrót od ślubu i obtańcówkę.

„Każdy, kto kocha historię i dba o rodzinny wypoczynek na łonie natury, szczególnie tutaj w Sierpcu, znajdzie wyjątkowy pomost łączący pokolenia, by wspólnie odbyć sentymentalną podróż w czasie” - podkreślają organizatorzy.

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu istnieje od lat 70. XX wieku. Obecnie tamtejszy skansen zajmuje około 60 ha.

Na terenie tym znajduje się m.in. kilkanaście zabytkowych zagród, dwa dwory ziemiańskie, a także kuźnia, karczma i wiatrak. Jest też amfiteatr, budynek wystawienniczy oraz stajnia.

Od 2015 r. w skansenie działa tam również kompleks rekreacyjny z hotelem. Placówka organizuje cykliczne projekty edukacyjne i warsztaty opowiadające o codziennym życiu mazowieckiej wsi w ciągu całego roku.

W plenerach i wnętrzach wiejskich zagród sierpeckiego Muzeum Wsi Mazowieckiej powstawały takie znane filmy, jak np. „Ogniem i mieczem”, „Szwadron”, „Pan Tadeusz” oraz „Historia Roja, czyli w ziemi lepiej słychać”. 

Czytaj też: Nie samą karkówką majówka żyje. Co warto wrzucić na ruszt?

Źródło:

RDC/PAP

Autor:

Katarzyna Piórkowska/DJ

Kategorie: