Jak jeść truskawki? Podajemy przepisy na proste ciasta i nie tylko

  • 27.05.2021 13:19

  • Aktualizacja: 03:22 26.07.2022

Bazary i targowiska na Mazowszu coraz bardziej czerwone. A to za sprawą rozpoczynającego się sezonu na truskawki. Podpowiadamy, co można z nich przyrządzić.
Zapytaliśmy mieszkańców Mazowsza, jak oni jedzą truskawki.

- Ze śmietaną i cukrem - słyszymy. - Dżem, nalewka truskawkowa - wylicza jedna z pań. - A ja czystą, zwykłą truskaweczkę umytą i troszeczkę cukru jeszcze do tego - mówi pan.

Ale możliwości jest znacznie więcej. To między innymi sałatka czy ciasta.

Sałatka z rukolą i truskawkami

Składniki:

rukola,
garść truskawek pokrojonych na ćwiartki,
ser feta albo grillowany halloumi,
czarne oliwki,
sos z łyżki miodu, trzech łyżek oliwy, łyżki cytryny i łyżki musztardy, sól pieprz

Całość układamy na talerzu bez mieszania i polewamy sosem.

Ciasto maślankowe z truskawkami, które smakuje jak drożdżowe

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
pół szklanki cukru,
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju,
szklanka maślanki,
2 jajka,
250 gr truskawek

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mieszamy w miskach osobno suche i osobno mokre składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto ma mieć drobne grudki. Wylewamy je na blachę 25x25 cm lub tortownicę 21 cm, wyłożoną papierem. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką (10 łyżek mąki, cztery łyżki masła, trzy cukru i cukier waniliowy, wszystko pokruszone w rękach).

Pieczmy w 180 stopniach do suchego patyczka około 45 minut.

Najprostszy sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

dwa mascarpone,
jeden serek waniliowy,
pół szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
opakowanie biszkoptów,
dwie łyżki żelatyny,
jedna galaretka truskawkowa,
pół kg truskawek,

W podgrzanym mleku rozpuszczamy żelatynę, robimy galaretkę. Miksujemy serki z cukrem, dodajemy ostudzone mleko z żelatyną. Układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą biszkopty, układamy połowę pokrojonych w cząstki truskawek, wylewamy na nie masę serową. Gdy lekko stężeje w lodówce - wylewamy galaretkę i wkładamy pozostałe truskawki.

Chłodzimy kilka godzin.

Dlaczego warto jeść truskawki?

- Warto jeść sezonowe owoce, truskawki to doskonały wybór - przekonuje Monika Dziemidowicz, dietetyczka. - Mają dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu. Jest też nawet żelazo, cynk, mangan. Jeżeli chodzi o witaminy, to A, B, B1, B2, B3, B6. Truskawki stanowią cenne źródło witaminy C i mało kto wie, że tej witaminy C jest więcej niż w pomarańczach - mówi.

- Truskawki pomagają w walce z pocovidowymi dolegliwościami - dodaje Dziemidowicz. - Duża ilość krzemu będzie działała wzmacniająco na układ krwionośny. W medycynie chińskiej truskawki stosuje się do nawilżania płuc. Czyli rzeczywiście pocovidowe, jeżeli są jakieś problemy z suchością. Wtedy wszystkie potrawy z truskawek nawilżą płuca - wyjaśnia.

Cena truskawek obecnie jest wysoka, ale już w czerwcu powinna zacząć spadać.

Źródło:

RDC

Autor:

Marta Hernik/Adam Abramiuk/Adrian Pieczka/PL