Jak jeść truskawki? Podajemy przepisy na proste ciasta i nie tylko
27.05.2021 13:19
Aktualizacja: 03:22 26.07.2022
Bazary i targowiska na Mazowszu coraz bardziej czerwone. A to za sprawą rozpoczynającego się sezonu na truskawki. Podpowiadamy, co można z nich przyrządzić.
RDC
Zapytaliśmy mieszkańców Mazowsza, jak oni jedzą truskawki.
- Ze śmietaną i cukrem - słyszymy. - Dżem, nalewka truskawkowa - wylicza jedna z pań. - A ja czystą, zwykłą truskaweczkę umytą i troszeczkę cukru jeszcze do tego - mówi pan.
Ale możliwości jest znacznie więcej. To między innymi sałatka czy ciasta.
Sałatka z rukolą i truskawkami
Składniki:
rukola, garść truskawek pokrojonych na ćwiartki, ser feta albo grillowany halloumi, czarne oliwki, sos z łyżki miodu, trzech łyżek oliwy, łyżki cytryny i łyżki musztardy, sól pieprz
Całość układamy na talerzu bez mieszania i polewamy sosem.
Ciasto maślankowe z truskawkami, które smakuje jak drożdżowe
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, pół szklanki cukru, dwie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju, szklanka maślanki, 2 jajka, 250 gr truskawek
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mieszamy w miskach osobno suche i osobno mokre składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto ma mieć drobne grudki. Wylewamy je na blachę 25x25 cm lub tortownicę 21 cm, wyłożoną papierem. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką (10 łyżek mąki, cztery łyżki masła, trzy cukru i cukier waniliowy, wszystko pokruszone w rękach).
Pieczmy w 180 stopniach do suchego patyczka około 45 minut.
Najprostszy sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
dwa mascarpone, jeden serek waniliowy, pół szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, opakowanie biszkoptów, dwie łyżki żelatyny, jedna galaretka truskawkowa, pół kg truskawek,
W podgrzanym mleku rozpuszczamy żelatynę, robimy galaretkę. Miksujemy serki z cukrem, dodajemy ostudzone mleko z żelatyną. Układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą biszkopty, układamy połowę pokrojonych w cząstki truskawek, wylewamy na nie masę serową. Gdy lekko stężeje w lodówce - wylewamy galaretkę i wkładamy pozostałe truskawki.
Chłodzimy kilka godzin.
Dlaczego warto jeść truskawki?
- Warto jeść sezonowe owoce, truskawki to doskonały wybór - przekonuje Monika Dziemidowicz, dietetyczka. - Mają dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu. Jest też nawet żelazo, cynk, mangan. Jeżeli chodzi o witaminy, to A, B, B1, B2, B3, B6. Truskawki stanowią cenne źródło witaminy C i mało kto wie, że tej witaminy C jest więcej niż w pomarańczach - mówi.
- Truskawki pomagają w walce z pocovidowymi dolegliwościami - dodaje Dziemidowicz. - Duża ilość krzemu będzie działała wzmacniająco na układ krwionośny. W medycynie chińskiej truskawki stosuje się do nawilżania płuc. Czyli rzeczywiście pocovidowe, jeżeli są jakieś problemy z suchością. Wtedy wszystkie potrawy z truskawek nawilżą płuca - wyjaśnia.
Cena truskawek obecnie jest wysoka, ale już w czerwcu powinna zacząć spadać.