Wiadomo, czym zatruli się pacjenci kilku warszawskich szpitali

  • 22.12.2015 16:45

  • Aktualizacja: 13:47 15.08.2022

E. coli oraz B. cereus - to tymi bakteriami zatruli się pacjenci i pracownicy kilku warszawskich szpitali. Odkryto je w próbkach żywności, którą dostarczała firma cateringowa.
- Duża ilość bakterii świadczy o tym, że nie były przestrzegane zasady higieny - podkreśla rzeczniczka mazowieckiego sanepidu Joanna Narożniak.

Do zakażenia doszło w sześciu szpitalach w stolicy. Prawie 400 osób skarżyło się na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Placówki współpracowały z tą samą firmą cateringową.

Warszawski sanepid skontrolował dostawcę posiłków. Nakazał firmie dokładniej myć naczynia i pojemniki, a część pracowników została odsunięta od pracy. Od tego czasu nie było żadnych nowych przypadków zatrucia.

Trwają dalsze badania w laboratorium. Sanepid sprawdza, czy w żywności nie było wirusów.

Źródło:

RDC

Autor:

Olaf Ważyński