Wiadomości
Udostępnij:
"Przez cały rok trzeba odżywiać się zdrowo, aby w Święta jeść bardziej normalnie"
-
20.12.2015 09:10
-
Aktualizacja: 13:46 15.08.2022
- Możemy jeść z umiarem. Potrawy świąteczne możemy przygotować w miarę zdrowo. Przede wszystkim przygotować, a nie kupować, to już będzie ukłon w stronę zdrowia - mówiła Bator. Jak przekonywała, nawet pierniczki mogą być zdrowe - zamiast cukru można dodać naturalnego miodu, zamiast mąki pszennej trzeba użyć żytniej. Słodzić można również stewią, cukrem nierafinowanym, czy syropem z agawy.
Barszcz
- Kupny barszcz albo ma glutaminian sodu albo zupełnie nie smakuje - uważa gość RDC. - Można samemu zrobić pyszny, esencjonalny barszcz. Trzeba zrobić kwas buraczany. To super wynalazek, nie pasteryzujemy go, tylko przechowujemy w lodówce. Jest zdrowym specyfikiem, podnosi poziom żelaza, wspomaga pracę jelit - wyjaśniała autorka.
Ryby
W ocenie Bator, Wigilia jest takim czasem, że jeśli "podamy ryby gotowane na parze, to one nie będą smakować. - Ma być uczta, ma być pysznie, chrupiąco. Smażyć nie powinniśmy na oleju rafinowanym, ale np. na oliwie z dodatkiem masła. Bardzo dobrze jest smażyć na maśle klarowanym, na oleju kokosowym albo smalcu gęsi - wyliczała.
Pasztet i bigos
W ocenie gościa Beaty Jewiarz, aby było zdrowiej, tradycyjny pasztet z mięsa można zastąpić pasztetem z ciecierzycy. Z kolei zamiast tradycyjnego, ciężkiego bigosu z mięsem można podać jego zdrowszy odpowiednik. - Wystarczy przygotować kapustę z grochem - mówiła Bator.
Źródło:
Autor:
gk