Dieta, która uchroni przed przeziębieniem

  • 20.11.2022 12:23

  • Aktualizacja: 12:02 20.11.2022

Po ciepłej i długiej jesieni gwałtowny spadek temperatur i odporności. Czapka i szalik mogą nie wystarczyć. W Radiu dla Ciebie sprawdzamy więc, jaką dietę stosować, by wspomóc odporność i dochodzenie do zdrowia w przypadku przeziębień.

Prof. Katarzyna Antosik, kierownik poradni dietetyczno-żywieniowej w Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach radzi też, by codziennie sięgać po produkty bogate w witaminę C.

- Aronia, dzika róża, rokitnik, który dopiero teraz ma taką świetlność swoją. Oprócz tego produkty bogate w wielonienasycone kwasy omega-3, w probiotyki, dlatego, że jest tam witamina D3, maja działanie przeciwzapalne i tutaj głównie powinniśmy sięgać po tłuste ryby morskie, oleje rybne, pestki słonecznika, nasiona chia, siemię lnianie - tłumaczy.

Domowa dieta

W domu warto przygotować sobie syrop z cebuli, mleko z czosnkiem albo masłem i miodem. Można też pić rozgrzewające herbaty.

-  Zanim jednak sięgniemy po herbatę, pamiętajmy o ważnych zasadach - podkreśla Antosik. - Nie kładziemy do gorącej herbaty miodu i cytryny. Miód w maksymalnie 50 stopniach powinien być dodawany, dlatego, że tracimy wszystkie cenne właściwości, które w nich się znajdują. Zaparzamy mocną herbatę, czekamy i dodajemy miodu, cytryny imbiru, soku malinowego - wyjaśnia.

  

Co na przeziębienie?

- Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa - radzi ekspert. - Są nośnikiem antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie. Produkują śluz, który będzie chronił nasz nabłonek dróg oddechowych. Szczególne znaczenie ma beta-karoten, selen, cynk, witamina E i witamina C. Znajdziemy je w różowych i pomarańczowych warzywach i owocach, zielone warzywa. Źródłem selenu mogą być skorupiaki, owoce morza, orzechy brazylijskie - wylicza.

Co na zwalczenie wirusów?

- Warto sięgać po naturalne probiotyki - mówi prof. Antosik - Kiszonki, fermentowane produkty mleczne. To jest naturalne źródło probiotyków. Czosnek i cebula, bardzo znane produkty wzmacniające odporność, bo zawierają allicynę, mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne. Miód, kurkuma, korzeń rzeńszenia, to również są produkty, które zalecamy, bo mają działanie przeciwzapalne - dodaje.

Bardzo ważny zdrowy sen

W utrzymaniu odporności i zdrowieniu konieczny jest też zdrowy sen, a do tego potrzebna jest melatonina.

- To ten barwnik, który jest odpowiedzialny za dobrą jakość snu. Tutaj szczególnie bym sięgnęła po jagody goji. Rewelacyjnie będą nam pobudzały wydzielanie białka. Wiśnie, jajka, no i mleko, które też jest dobrym źródłem białka i wapnia - tłumaczy.

  

Żeby utrzymać zdrowie, warto też pamiętać o aktywności fizycznej. Wystarczy nawet kilkadziesiąt minut ruchu dziennie, żeby znacznie poprawić swoją odporność.

Czytaj też: Boże Narodzenie droższe niż rok temu. Wydamy ponad 300 zł więcej

Źródło:

RDC

Autor:

Olga Kwaśniewska

Kategorie: