Dzień czekolady. Ekspert odpowiedział na pytania RDC

  • 12.04.2022 14:09

  • Aktualizacja: 14:20 30.08.2022

We wtorek obchodziliśmy Dzień Czekolady. To okazja, by zjeść jej więcej bez wyrzutów sumienia. Statystyczny Polak zjadł w ubiegłym roku ponad 5 kg czekolady. - I to w porządku. Pasek dziennie dobrej czekolady wyjdzie nam na zdrowie - przekonuje w rozmowie z RDC Maestro Czekolady w firmie Wedel Janusz Profus.
- To naturalne źródło magnezu. Najwięcej go jest w czekoladzie gorzkiej, im bardziej gorzka tym jest go więcej. Ponadto czekolada wytwarza endorfiny, to jest "hormony szczęścia" - zaznacza Janusz Profus.

file="https://www.rdc.pl/wp-content/uploads/2022/04/czek1.mp3" naglowek="Posłuchaj" float="left" szerokosc="100%"]

Czekolada sprawia też wyjątkową radość cukiernikowi. - To duże pole do popisu - mówi maestro. - Z czekolady można zrobić wspaniałe rzeczy. Dla cukiernika czekolada jest tym, czym diamenty są dla jubilera. Ja specjalizuje się w różnego rodzaju rzeczach z czekolady, od najmniejszych do największych. Te największe lubię najbardziej. Myślę, że można zrobić wszystko z czekolady - dodaje.

file="https://www.rdc.pl/wp-content/uploads/2022/04/czek2.mp3" naglowek="Posłuchaj" float="left" szerokosc="100%"]

Zrób to sam!

- Namawiam też do zabawy czekoladą w domu. Tylko trzeba ją delikatnie traktować - podpowiada maestro. - Nie rozpuszczajmy bezpośrednio w garnuszku ani nad płomieniem. Zawsze róbmy to w kąpieli wodnej. Mamy garnek w którym jest ciepła woda, maksymalnie do 60 stopni, i w to wkładamy mniejsze naczynie w którym mamy naszą rozpuszczoną czekoladę. Następnie trzeba się uzbroić w cierpliwość - podkreśla.

file="https://www.rdc.pl/wp-content/uploads/2022/04/czek3.mp3" naglowek="Posłuchaj" float="left" szerokosc="100%"]

Jakiej czekolady szukać w sklepie a której unikać? - Najbardziej wartościowe to czekolady gorzkie, które zawierają powyżej 60 proc. produktów kakaowych. Należy wystrzegać się czekolad z tłuszczem roślinnym. Kupujmy tylko czekolady z tłuszczem z kakaowca - wskazuje.

file="https://www.rdc.pl/wp-content/uploads/2022/04/czek4.mp3" naglowek="Posłuchaj" float="left" szerokosc="100%"]

Jaką czekoladę wybrać?

Krótko mówiąc - im więcej miazgi, tym czekolada jest zdrowsza.  Jak powstaje czekolada? - Czekolada powstaje z ziarna kakaowca. Uprawiane są one tylko w strefie podrównikowej, bo tylko tam jest odpowiednia wilgotność i temperatura. Afryka, Meksyk, Brazylia, część Azji. Po odpowiednim procesie uprawy są one fermentowane, suszone i przyprawiane - tłumaczy.

file="https://www.rdc.pl/wp-content/uploads/2022/04/czek5.mp3" naglowek="Posłuchaj" float="left" szerokosc="100%"]

I aby powstała tabliczka dobrej czekolady, potrzeba pracy wielu rąk. W warszawskim Wedlu praca wre non stop. - Przed sezonem wielkanocnym i Bożego Narodzenia pracujemy w systemie czterobrygadowym, 24 godziny na dobę. W pozostałych miesiącach to system trzyzmianowy. Tam, gdzie produkujemy masy, musimy pracować non stop przez cały rok. Maszyn nie można wyłączyć, ciągle ktoś musi nadzorować zbiorniki z czekoladą - informuje.

file="https://www.rdc.pl/wp-content/uploads/2022/04/czek6.mp3" naglowek="Posłuchaj" float="left" szerokosc="100%"]

W okresie wielkanocnym sprzedaż czekolady gorzkiej, która wiedzie prym - wzrasta o ok. 20 proc.

Źródło:

RDC

Autor:

Marta Hernik/FP