Warszawa. Restauracje otwarte, ale brakuje pracowników
28.05.2021 20:03
Aktualizacja: 22:19 15.08.2022
Kelnerzy, kucharze i barmani pilnie poszukiwani. Od piątku restauracje mogą przyjmować gości także wewnątrz lokalu. Oprócz tego, zmieniają się limity dotyczące wesel - w imprezie może uczestniczyć maksymalnie 50 osób plus dowolna liczba w pełni zaszczepionych. Właściciele gorączkowo rekrutują pracowników.
RDC
- Lockdown zrobił swoje, wielu zmieniło branże - przyznaje w rozmowie z RDC Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. - Nie ma pracowników, to właściciele stoją na zmywaku, stoją na kuchni, ratując swoje biznesy. To są pieniądze, które zainwestowali przez wiele lat. Trudno jest znaleźć na rynku w tej chwili inne źródło dochodu, w sytuacji kiedy przez rok trzeba było oszczędności przeznaczyć na utrzymanie lokali i działalności, żeby móc dzisiaj otworzyć - dodaje.
Dochody będą dużo mniejsze, w lokalach może być zajęta tylko połowa dostępnych miejsc.
- Zmieniły się także przyzwyczajenia Polaków - mówi Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polski. - Społeczeństwo zareagowało przez ten rok, jak zareagowało. Pracujemy zdalnie, nie działają biura, duże skupiska, uczelnie. To wszystko się odbija - wyjaśnia.
Rynek pracownika
- Przed właścicielami trudny czas, sytuacja poprawi się dopiero w wakacje - dodaje ekspert. - Studenci nie wrócili do dużych ośrodków, w związku z tym nie ma pracowników do gastronomii. Jak studenci wrócą albo będą wakacje, to wtedy ta sytuacja się poprawi. Ale też nie ma gości, nie ma klientów zagranicznych. Sytuacja znowu się poprawi, bo Polacy nie będą wyjeżdżać za granicę. Więc w wakacje będzie ruch, ale w miejscach turystycznych - tłumaczy.
W Warszawie właściciele restauracji kelnerom proponują około 20 złotych za godzinę.
- Oczekiwania finansowe są bardzo zróżnicowane - mówi Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. - W gastronomii w tej chwili jest rynek pracownika. Pracownik dyktuje w zasadzie stawki i przedsiębiorca zgodzi się w zasadzie na wszystko, jeżeli będzie miał do dyspozycji pracownika, który będzie rokował, będzie chciał pracować, będzie się szkolił, ma jakąś wiedzę - dodaje.
Restauratorzy najczęściej szukają pracowników na własną rękę, ale potrzeby rynku widać także w urzędach pracy. W Warszawie dostępnych jest prawie 900 ofert. Poszukiwanych jest około 2 tysięcy pracowników w branży gastronomicznej.