Najlepsze smaki Mazowsza w jednym miejscu. To wszystko na Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich w Miętnem w powiecie garwolińskim, który odbył się w sobotę. Nie zabrakło lokalnych wyrobów, pokazów rękodzieła i muzyki.
15
RDC
Przygotowano dania przede wszystkim dania regionalne - mówiła senator Prawa i Sprawiedliwości, współorganizator Festiwalu - Maria Koc. - To takie rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego zatytułowanego "Jadą goście, jadą. Co im podamy?". Do konkursu zgłosiło się 56 kół z powiatu garwolińskiego. Panie przedstawiły bardzo smakowite przepisy (...) Wszystko w oparciu o lokalne produkty - dodała.
Było z czego wybierać. - Gęś miodowo-ziołowa, bandzwoły, pierogi z kaczką - mogłabym długo wymieniacz - mówiła Koc.
Jak podkreśli starosta powiatu garwolińskiego i współorganizator imprezy Mirosław Walicki, nie zabrakło smaków tradycyjnych. - Są potrawy proste, które zostały już zapomniane. Dzięki temu konkursowi, dzięki pracy pań z kół gospodyń wiejskich, te potrawy znowu wydobędziemy - zaznaczył.
Na bazie prezentowanych potraw powstanie publikacja - zdradził Walicki. - Chcemy opublikować książkę kulinarną, która będzie zwieńczeniem uroczystości - tłumaczył.
Mamy prawdziwe przysmaki - zachwalała Małgorzata Pyra z Koła Gospodyń Wiejskich w Damianowie, które wygrało konkurs. - Naszym specjałem jest gęś pieczona w ziołach, winie i miodzie - mówiła.
Drugie w zawodach Koło Gospodyń Wiejskich w Miętnem przygotowało dania na słodko - wskazała przewodnicząca Koła Anna Lewandowska.
Oprócz konkursu kulinarnego przewidziano też występy muzyczne - imprezę zwieńczył koncert zespołu Bayer Full.