Drapanki, oklejanki czy kraszanki. Jak wyglądały pisanki w dawnej Polsce?

  • 30.03.2024 14:26

  • Aktualizacja: 13:38 30.03.2024

Kolorowe, z ozdobnymi wzorami, wydrapywane lub oklejane - wielkanocne pisanki. Jakie były techniki ich tworzenia i jak je sporządzano w dawnej Polsce? Zapytaliśmy o to etnograf Małgorzatę Jaszczołt.

Dziś Wielka Sobota. W ten dzień wierni Kościoła katolickiego święcą pokarmy. W tradycyjnej święconce powinny znaleźć się również pisanki. Zapytaliśmy etnografkę, jak robiono je w dawnej Polsce. Jak powiedziała, wśród najbardziej popularnych rodzajów były „drapanki”, powstające poprzez drapanie ostrym narzędziem skorupki jajka, „kraszanki„, gotowane w wywarze barwnym czy „oklejanki”.

- Panował kiedyś zwyczaj obdarowywania się pisankami - opowiadała Jaszczołt. - Przygotowywano ich kiedyś bardzo dużo, nawet zdarzało się kopę tych pisanek, ponieważ tymi pisankami też bardzo chętnie się obdarowywano. Chrzestni obdarowywali swoich chrześniaków,
 ale też dziewczyny przygotowywały takie pisanki dla chłopaków, którzy im się podobają
- mówiła.
   
- Sposób ich przygotowywania zależał od regionu - tłumaczyła. - Na Kurpiach są takie bardzo charakterystyczne pisanki, które nigdzie więcej nie występują, oklejane rdzeniem sitowia. Najczęściej wykonywane są pisanki techniką patykową z elementami solarnymi. W rejonie łowickim są oklejanki z elementami roślinnymi - wskazała.

 
Tak ozdabiane jajka trafiają następnie do święconek, z którymi wierni udają się w Wielką Sobotę do kościołów.

Czytaj też: Ciepłe i słoneczne święta na Mazowszu? Znamy prognozę pogody na Wielkanoc [SPRAWDŹ]

 

Źródło:

RDC

Autor:

Mikołaj Cichocki/PL