Nowe centrum badawcze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

  • 09.01.2018 16:05

  • Aktualizacja: 23:08 25.07.2022

Bezpieczna, zdrowa i dostosowana do potrzeb społeczeństwa żywność ma powstawać w Warszawie. W SGGW powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia.
Umowę w sprawie powstania Centrum podpisali we wtorek wicemarszałek województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Wiesław Bielawski. Marszałek przekazał na ten cel dofinansowanie w wysokości prawie 33 mln zł, które zostanie przeznaczone na zakup nowoczesnego sprzętu.

Prace nad bezpieczeństwem żywności prowadzić będą dwa wydziały SGGW: Wydział Nauk o Żywności oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Naukowcy będą wspierać biznes w opracowaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym.

Centrum ma zacząć działać wiosną 2020 roku.

Źródło:

RDC, SGGW

Autor:

RDC