Częścią wakacyjnej oferty miasta i gminy Cegłów od kilkunastu lat jest Festiwal Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka (w tym sezonie XIV edycja; odbędzie się 23 lipca w sobotę, pod patronatem RDC). Podczas imprezy prezentowana jest lokalna twórczość ludowa kół gospodyń wiejskich, odbywają się występy zespołów śpiewaczych i tanecznych, a całość kończy spektakl świetlny oraz potańcówka.
Sójka mazowiecka to pieróg z ciasta cienko rozwałkowanego, nadziewany farszem z kapusty i kaszy jaglanej z boczkiem (lub słoniną), grzybami lub marchwią. Sójka, odkryta jako dawna tradycyjna potrawa kuchni regionalnej przez p. Annę Kotuniak z Podciernia (gm. Cegłów), stała się nie tylko lokalnym produktem kulinarnym. Miasto i gmina Cegłów wokół sójki mazowieckiej jako produktu regionalnego, od lat buduje tożsamość wspólnoty małego mazowieckiego miasta i jego okolicznych wsi.
O Festiwalu Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka, o historii, ciekawych zabytkach i właśnie tożsamości lokalnej Cegłowa w programie mówili: Małgorzata Śluzek, zastępca dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej - Kulturoteki w Cegłowie, Tadeusz Paweł Lempkowski, dyrektor GBP - Kulturoteki w Cegłowie i ks. Dariusz Cempura, proboszcz parafii rzymsko-katolickiej pw. św. Jana Chrzciciela i św. Andrzeja Apostoła w Cegłowie.