Pan od przyrody

Międzynarodowy dzień sernika

  • Łukasz Badowski

  • 30.07.2023
  • 49 min 37 s

Krótki opis odcinka

O serniku w Polsce i na świecie, fenomenie serowych wyrobów i wykorzystywaniu serów w kuchni oraz o tym, co jedzono w dawnej Warszawie, w restauracjach i kawiarniach. A pomogli nam w tym:  Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizujący  w kulturowej historii kuchni i jedzenia oraz  Marta Szumiata, autorka bloga Nauka na talerzu i Bartosz Paluszkiewicz, autor książki „Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie . Kronika”

Opis odcinka

O serniku w Polsce i na świecie, fenomenie serowych wyrobów i wykorzystywaniu serów w kuchni oraz o tym, co jedzono w dawnej Warszawie, w restauracjach i kawiarniach.

A pomogli nam w tym:  Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizujący  w kulturowej historii kuchni i jedzenia oraz  Marta Szumiata, autorka bloga Nauka na talerzu i Bartosz Paluszkiewicz, autor książki „Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie . Kronika”

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Pan od przyrody

Program prowadzi redaktor Łukasz Badowski, który zapoznaje słuchaczy z historią, astronomią, przyrodą oraz poleci wartościowe książki, filmy i gry. Audycja ma charakter magazynu reporterskiego, a każdemu odcinkowi towarzyszy jeden temat przewodni – niedźwiedzie, imiona, gwiazdy…

Odcinki podcastu (387)

  • Księżyce

    • 21.07.2024

    • 48 min 38 s

  • Pismo

    • 14.07.2024

    • 53 min 18 s

  • Igrzyska Olimpijskie

    • 07.07.2024

    • 51 min 56 s

  • Prąd

    • 30.06.2024

    • 54 min 09 s

  • PIŁKA

    • 23.06.2024

    • 46 min 13 s

  • Wiatr

    • 16.06.2024

    • 47 min 44 s

  • Disney

    • 09.06.2024

    • 42 min 18 s

  • DZIEŃ BEZ KRAWATA

    • 02.06.2024

    • 52 min 30 s

  • Mamma Mia

    • 26.05.2024

    • 48 min 05 s

  • Rdza

    • 19.05.2024

    • 48 min

1
2
3
...
37
38
39