Dzisiejszą audycję zawdzięczamy tegorocznej nagrodzie IgNobla w dziedzinie chemii i geologii dla Jana Zalasiewicza, geologa z Uniwersytetu w Leicester za wyjaśnienie, dlaczego wielu naukowców liże skały. O tym porozmawiamy z ekspertem, a będzie nim dr hab. Piotr Szrek, zastępcą dyrektora ds. badań i rozwoju Państwowego Instytutu Geologicznego - Państwowego Instytutu Badawczego, sekretarz naukowy. A następnie: Marta Szumiata, autorka bloga „Nauka na talerzu” wyjaśni nam, jak odczuwamy smak, co mamy na języku, jakie smaki lubimy i dlaczego…
Program prowadzi redaktor Łukasz Badowski, który zapoznaje słuchaczy z historią, astronomią, przyrodą oraz poleci wartościowe książki, filmy i gry. Audycja ma charakter magazynu reporterskiego, a każdemu odcinkowi towarzyszy jeden temat przewodni – niedźwiedzie, imiona, gwiazdy…
Odcinki podcastu (396)
Kominy
Gośćmi audycji:
Waldemar Ligma, Dyrektor Parowozowni Wolsztyn, o historii transportu kolejowego
Dlaczego liście zmieniają kolor opowie Natalia Wielechowska? O tym edukatorka z Pracowni edukacji Ogrodu Botanicznego UW .
O kasztanowcach i dlaczego mogą stać się gatunkiem inwazyjnym? O tym dr inż. Marzena Suchocka SGGW,
Jakie gatunki ptaków zjadają Szrotówka kasztanowcowiaczka? O tym Łukasz Bożycki, czyli Animalista w Polskim Radiu RDC, dr biologii i fotograf przyrody.
Profesor Monika Kresa z Wydziału Polonistyki UW, która koordynuje prace Zespołu ds. Prostego Języka;
dr Jeremi Ochab z Instytutu Fizyki Teoretycznej UJ, który zajmuje się analizą języka. przetłumaczył na język polski książkę Randalla Munroe'a "Tłumacz rzeczy".
Michał Świetliński, autor profilu Świetlan Maps na IG, czyli " Polskich regionalizmów na mapach".
O poszukiwaniu polskiego smaku, o potrawach i daniach z przeszłości, tych zapomnianych i już nieobecnych w polskiej kulturze kulinarnej - Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk specjalizuje się w historii kultury oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia.
Co jest typowo polskim daniem? Na to pytanie poszukamy odpowiedzi z Izabellą Byszewską, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego;
A o smaki Mazowsza zapytamy Katarzynę Korus - Prezes Polskiego Związku Kół Gospodyń Wiejskich.
Dr Paweł Mazurkiewicz, autor książki "Wszystko o mrówkach" i właśnie o nich opowiadał dr Łukasz Bożycki, przyrodnik, dziennikarz, autor audycji Animalista w Radiu RDC opowiadał o uprzykrzających życie karaluchach, a Agnieszka Graclik, zoolog, autorka książek "Dziki poradnik przetrwania" oraz "Dziki poradnik gadania" opowiadała o pluskwach.
Piasek to ważna sprawa. Jakim tworzywem, materiałem budowlanym niezwykle istotnym jest, o tym prof. Marek Lefik, z Wydziału Budownictwa Lądowego Politechniki Łódzkiej.
Jak mrówki i inne zwierzęta budują z piasku opowiadał dr Paweł J. Mazurkiewicz, Pracownia Etologii. Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN.
Było też dziennikarskie śledztwo nt. właściwości piasku...
O tygrysach, także tych uratowanych w wyniku wojny, a przebywających w w poznańskim ZOO porozmawiamy z Remigiuszem Kozińskim, kierownikiem działu edukacji Ogrodu Zoologicznego w Poznaniu
O panterze mglistej, która także dorobiła się swojego święta. opowie Paweł Sroka, kierownik Wydziału ssaków drapieżnych w ZOO we Wrocławiu.
Jak dogadać się z kotem? O tym: Monika Januszewska, koci behawiorysta.