Wiadomości
Posłuchaj z regionu
Opis odcinka
Było o krowach, tych na lądzie i w wodzie które mają kilkanaście ton, o mleku i lodowcach. A pomogli nam w tym:
Monika Korólczyk-Kowalczyk, dietetyk kliniczny, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB oraz dr Daniel Tyborowski, który jest paleontologiem, geologiem i popularyzatorem nauk o Ziemi. Prowadzi "Środowe spotkania z dziejami Ziemi" - cykl wykładów o tematyce paleontologicznej i dr Oskar Głowacki,pracownik Zakładu Badań Polaranych i Morskich, Instytut Geofizyki Polskiej Akademii Nauk
Kategorie:
OGÓLNY OPIS PODCASTU
Pan od przyrody
Program prowadzi redaktor Łukasz Badowski, który zapoznaje słuchaczy z historią, astronomią, przyrodą oraz poleci wartościowe książki, filmy i gry. Audycja ma charakter magazynu reporterskiego, a każdemu odcinkowi towarzyszy jeden temat przewodni – niedźwiedzie, imiona, gwiazdy…
Odcinki podcastu (342)
-
Smak
Dzisiejszą audycję zawdzięczamy tegorocznej nagrodzie IgNobla w dziedzinie chemii i geologii dla Jana Zalasiewicza, geologa z Uniwersytetu w Leicester za wyjaśnienie, dlaczego wielu naukowców liże skały. O tym porozmawiamy z ekspertem, a będzie nim dr hab. Piotr Szrek, zastępcą dyrektora ds. badań i rozwoju Państwowego Instytutu Geologicznego - Państwowego Instytutu Badawczego, sekretarz naukowy. A następnie: Marta Szumiata, autorka bloga „Nauka na talerzu” wyjaśni nam, jak odczuwamy smak, co mamy na języku, jakie smaki lubimy i dlaczego…
-
24.09.2023
-
51 min 34 s
-
-
COUNTRY
O tym, jak zmieniała się Polska wieś i jaka będzie (pokłosie konferencji Polska wieś 2044. Wizja rozwoju) opowie nam dr Ruta Śpiewak, z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN. O redneckach, amerykańskim śnie w zderzeniu z głęboką i biedną prowincją porozmawiamy z prof. Bohdanem Szklarskim z Ośrodka Studiów Amerykańskich UW. A na koniec polskie country.
-
17.09.2023
-
53 min 34 s
-
-
Rekiny biznesu i nie tylko
Co wiemy o rekinach, a co wiedzieć powinniśmy? O tym Remigiusz Szymański, edukator z Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego
O rekinach przedwojennego biznesu rozmawialiśmy z Marią Barbasiewicz, pisarką, autorką m.in książki "Ludzie interesu w przedwojennej Polsce", a z Patrycją Jastrzębską, historyczką sztuki, animatorką kultury działająca w obszarze dziedzictwa architektonicznego oraz przestrzeni miejskiej Warszawy przypomnieliśmy biznesy lat 90. w stolicy, „przeszliśmy się” pomiędzy szczękami i łóżkami polowymi oraz przypomnieliśmy, gdzie był Jarmark Europa.
-
10.09.2023
-
49 min 34 s
-
-
PAN OD PRZYRODY, czyli Łukasz Badowski i FONTANNY
Krzysztof Olszak, z inicjatywy „Tu było, tu stało” opowie nam o historii warszawskich fontann, a dyrektorka Katarzyna Boguszewska opowie o niezwykłym Warszawskim Domu pod Fontanną i o tym, co ma wspólnego z pewną fontanną w Nowym Jorku.
-
03.09.2023
-
47 min 49 s
-
-
Klucze
O zamkach, kluczach i kluczach do kluczy opowiedział Janusz Malcew-Bzdyra, „Prawie wszystkie klucze świata”; a dr Łukasz Bożycki, czyli radiowy Animalista opowiedział o ptasich kluczach. Jest też o bezpieczeństwie, ale to wyjaśni śledztwo…
-
27.08.2023
-
55 min 17 s
-
-
Pożyteczne odpady
Dlaczego w ZOO w Zamościu ustawia się kolejka po tygrysie guano? Jak ludzkie włosy zbierają ropę? Co można zrobić fajnego z fusów po parzeniu kawy?
Opowiedzieli nam goście audycji, którymi byli:
- Grzegorz Garbuz, dyrektor ZOO w Zamościu
- Magdalena Malinowska, Fundacja Malachite Minds
- Marcin Koziorowski, CEO EcoBean
-
20.08.2023
-
51 min 21 s
-
Słoń
Co wiemy o tym niezwykłym zwierzęciu, który obchodził wczoraj swoje święto opowie Anna Fijałkowska z warszawskiego ZOO, a konkretnie ze słoniarni. Będzie też dziennikarskie śledztwo, bo w końcu: „Słoń, a sprawa polska”…
-
13.08.2023
-
47 min 01 s
-
-
Portugalia
Gośćmi Łukasza Badowskiego byli:
Bartek Kieżun, autor książki "Portugalia do zjedzenia"
Tomasz Giza, Stowarzyszenie Miłośników Portugalii "My Lisbon Story" w Katowicach
João de Sousa, artysta z Portugalii, który od ponad dekady mieszka i tworzy w Polsce-
06.08.2023
-
54 min 25 s
-
-
Międzynarodowy dzień sernika
O serniku w Polsce i na świecie, fenomenie serowych wyrobów i wykorzystywaniu serów w kuchni oraz o tym, co jedzono w dawnej Warszawie, w restauracjach i kawiarniach.
A pomogli nam w tym: Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizujący w kulturowej historii kuchni i jedzenia oraz Marta Szumiata, autorka bloga Nauka na talerzu i Bartosz Paluszkiewicz, autor książki „Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie . Kronika”
-
30.07.2023
-
49 min 37 s
-
-
Włóczykije
O polskich szlakach i ich oznaczeniach opowiedzieli Joanna Kośnik oraz Mieczysław Żochowski z PTTK
O nocowaniu w lesie, czyli biwakowaniu - Maciej Pawłowski, rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Warszawie.
A ppłk Adam Nowosad, zastępca komendanta Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej w Warszawie o racjach żywieniowych.
-
23.07.2023
-
45 min 42 s
-
PODCASTY
Inne z tej kategorii
-
230 odcinków
-
Szybkie wózki
198 odcinkówW audycji „Szybkie wózki”, w której znajdzie się miejsce zarówno dla historii motoryzacji, sztuki i kultury wokół niej, jak i dla nowoczesnych rozwiązań, mobilności oraz biznesowych innowacji.
-
Z innej planety
1245 odcinków10 800 sekund intensywnego treningu mózgu
-
Sekrety Mazowsza
516 odcinków