SŁUCHAJ ONLINE
MENU
MATERIAŁ SPONSOROWANY

Yerba Mate – konkurentka kawy i napojów energetyzujących

fot. mat. sponsorowane

Popularność naparów na bazie yerba mate wzrasta z roku na rok. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny staje się ona substytutem dla kawy i różnych, niekoniecznie zdrowych napojów energetycznych. Znanymi propagatorami yerby na świecie są Lionel Messi, Luis Suárez, Antoine Griezmann, czy Wojciech Cejrowski, którzy przy każdej okazji podkreślają jej niezwykłe właściwości. Miłego czytania!

Czym jest tajemniczy napar z Yerba Mate i jakie ma właściwości?

Na początek kilka słów o pochodzeniu yerba mate. Ostrokrzew paragwajski, z którego przygotowuje się napar, dorasta w tropikalnych lasach i na terenach zalewowych rzeki Parany, zlokalizowanej na pograniczu Brazylii, Paragwaju i Argentyny. Wśród mieszkańców tych narodowości napój jest znany już od czasów prekolumbijskich, do Polski jak i do Europy dostał się kilka wieków później za sprawą kolonistów. Obecnie nie tylko miejscowi doceniają niezwykłe właściwości naparu, ale także i Europejczycy. Dlaczego? Otóż w listkach ostrokrzewu ukryte są duże ilości naturalnej kofeiny, witamin m.in. z grupy C i B, antyoksydantów i substancji o właściwościach przeciwkancerogennych. Jednakże właśnie z powodu zawartości kofeiny ludzie coraz chętniej sięgają po yerba mate, zastępując nią napoje energetyzujące i kawę. Sklep internetowy Poyerbani.pl na swojej stronie oferuje bardzo szeroki wachlarz produktów: yerba mate, naczynka, bombille oraz inne akcesoria. Koniecznie odwiedź tę stronę, jeśli chcesz rozpocząć swoją mateistyczną przygodę!

Od czego zacząć picie Yerba Mate? Co jest niezbędne?

Według tradycji napar przygotowuje się w naczynku zwanym matero lub tykwą. Dawniej naczynka wykonywano ze specjalnie wydrążonej dyni, obecnie ze stali nierdzewnej, drewna lub ceramiki. Napój się go przez bombillę – specjalną drewnianą lub metalową rurkę zakończoną sitkiem. Głównym zadaniem bombilli jest oddzielenie naparu od suszu. Kluczową kwestią pozostaje wybór odpowiedniej yerby. Istnieją mieszanki suszu z owocami, ziołami, kwiatami czy nawet z kawą. Osoby początkujące chętniej sięgają po yerby z owocami, zaś doświadczeni preferują mieszanki tradycyjne. Zazwyczaj susz zalewa się ciepłą wodą (ok. 70°C), ale niektóre susze tworzone są z myślą o podaniu na zimno w formie tereré. Do pustego naczynka należy wsypać 2-3 łyżki suszu, włożyć do środka bombillę i dolać wody. Tak przygotowany napój powinien parzyć się ok.5 minut. Uwaga: bombillą nie należy mieszać zawartości! I gotowe! Jesteśmy pewni, że napary z yerba mate urzekną Cię tak samo jak rdzennych Latynosów!

NAJNOWSZE INFORMACJE
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+
PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© 2021 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone