SŁUCHAJ ONLINE
MENU
Słuchaj ONLINE
rdc player
MATERIAŁ SPONSOROWANY

Ser z grilla – strzał w dziesiątkę!

Różnego rodzaju sery znajdują się w naszym menu od wielu tysięcy lat. Są one dobrym źródłem wapnia oraz białka i z pewnością warto urozmaicać nimi swoją dietę na co dzień. Każda większa mleczarnia posiada więc w swojej ofercie różnego rodzaju sery takie jak sery żółte, sery twarogowe, camemberty, brie, itp. Zaletą serów jest ich stosunkowo niewysoka cena, duża wartość odżywcza oraz łatwa dostępność. Mogą one także być bazą wielu dań. Warto sięgać po nie w nieoczywistych sytuacjach – sery z pewnością sprawdzą się np. na grillu. Warto więc przyjrzeć się im z bliska oraz zastanowić się, co możemy zrobić, by nasze sery mogły nas zaskoczyć w niedalekiej przyszłości.

1. Polska mleczarnia z bardzo długą historią
2. Dobre sery prosto z grilla – to jest to!

Polska mleczarnia z bardzo długą historią

Jedną z czołowych marek w Polsce, jeśli chodzi o szeroko pojęte wyroby mleczarskie, jest „Turek”. Historia tej mleczarni sięga połowy lat dwudziestych ubiegłego wieku. Pomimo różnych zawieruch historycznych oraz drastycznych zmian gospodarczych, wyroby tej marki można dostać prawie w każdym polskim sklepie. Sery Turek mają dobrą opinię wśród konsumentów oraz konsumentek, którzy bardzo chętnie po nie sięgają, zarówno na co dzień jak i od święta. Sery są wspaniałą alternatywą, zwłaszcza na cieplejsze miesiące roku, gdy nie zawsze mamy ochotę tylko i wyłącznie na przetwory mięsne. Po sery sięgają także wegetarianie, a to cały czas rosnąca w siłę grupa potencjalnych nabywców. Mleczarnia „Turek” cały czas trzyma rękę na pulsie i szuka coraz to nowszych pomysłów, tak by każdy znalazł coś smacznego w jej wciąż rozbudowywanej ofercie sprzedażowej. Jednym z takich pomysłów, który trafił w gusta, są sery przygotowane w taki sposób, aby bez kłopotu można je położyć oraz upiec na… grillu.

Dobre sery prosto z grilla – to jest to!

Jednym z produktów, który przyjął się na dobre na polskim rynku, jest cała seria „NaTurek Camembert Na Grill” oraz „NaTurek Camembert Na Ciepło”, o czym można się przekonać pod adresem: https://www.mleczarniaturek.pl/mark/nasze-marki. Zostały one wprowadzone do regularnej sprzedaży całkiem niedawno, bo na przełomie lat 2018-2019. Od tej pory zadomowiły się one na półkach sklepowych na dobre i nic nie wskazuje na to, by ten korzystny trend miał się odmienić. W serii „NaTurek Na Grill” możemy więc nabyć sery typu camembert z sosem mango chutney, z sosem żurawinowym, czy też z posypką paprykową. Każde opakowanie zawiera dwa kawałki sera o wadze stu gram oraz saszetkę z sosem. Inną opcją, której z pewnością także warto spróbować jest marka „NaTurek Na Ciepło”. Bazą tutaj jest także ser camembert dostępny aż w czterech rodzajach: w posypce z kurek, w panierce, z sosem malinowym oraz w formie nuggetsów. Trzy pierwsze opakowania zawierają po dwie stugramowe porcje sera, nuggetsy są dostępne aż w ośmiu kawałkach. Jak więc widzimy oferta serów przygotowanych typowo na grilla jest dość szeroka. Sery można bez obaw grillować zarówno na grillach klasycznych jak i elektrycznych. Smakują wyśmienicie i są gotowe do spożycia po kwadransie pieczenia na ruszcie. Nie pękają, a w środku zachowują płynną oraz smaczną zawartość. Oczywiście grillować możemy także i inne sery z Mleczarni Turek. Wszystko tutaj zależy od tego, jakie smaki lubimy i na jakie eksperymenty kulinarne jesteśmy otwarci. Ser może być daniem samym w sobie, ale może też stać się częścią składową o wiele bardziej skomplikowanych potraw i kompozycji smakowych. Z pewnością warto o nim pamiętać, przygotowując zapasy na letniego grilla gdzieś za miastem w towarzystwie rodziny lub przyjaciół.

NAJNOWSZE INFORMACJE
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+
PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© 2021 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone