SŁUCHAJ ONLINE
MENU
MATERIAŁ SPONSOROWANY

Bomby witaminowe – 5 przepisów na soki warzywne i owocowe na lepszą odporność

fot. mat. sponsorowane

Soki wykonane we własnej kuchni z sezonowych warzyw i owoców to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Poniżej znajdziesz 5 smacznych przepisów na soki, które poprawią Twoją odporność!

Jak przygotowywać domowe soki?

Przygotowywanie domowych soków jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Do wyboru mamy sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe oraz sokowirówki do smoothie. Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy. Warto pamiętać, że chociaż soki z wyciskarek wolnoobrotowych zachowują najwięcej dobroczynnych witamin i minerałów z produktów do nich „wrzucanych”, nie zawierają cennego błonnika. Sokowirówki do smoothie pozwalają na przygotowanie smacznych i sycących koktajli, jednak nie każdemu odpowiada gęsta, niekiedy grudkowata konsystencja przyrządzonych w ten sposób napojów.

Przygotowując domowe soki należy korzystać z sezonowych, dobrej jakości warzyw i owoców. Warto również sięgać po mrożonki, które na przykład zimą są idealnym sposobem na wprowadzenie do swojej diety różnorodności. Soki przygotowywane w domu powinny być spożywane bezpośrednio po wyciśnięciu/zmiksowaniu. W lodówce mogą być przechowywane maksymalnie dobę, jednak mogą utracić walory estetyczne (wiele wyciśniętych warzyw i owoców się utlenia, tracąc swoje piękne kolory).

Zielona odporność

  • pół szklanki świeżych liści szpinaku
  • 1 soczyste, kwaśne jabłko
  • 1 łodyga selera
  • garść jarmużu

Wszystkie wymienione składniki dodać do kielicha blendera i zmiksować dokładnie oraz pić jako smoothie. Jeśli nie przepadamy za gęstymi koktajlami, możemy wymienione składniki wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej. Ten warzywny koktajl jest dość gorzki – jego smak można poprawić dodając słodkiego jabłka lub łyżkę miodu (rozwiązanie niewskazane w przypadku cukrzyków).

Shot wzmacniający

Ten koktajl jest polecany dla zwolenników szybkich i radykalnych rozwiązań.

  • 2 cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta kurkumy

Wyciśnięty sok z cytryn i dodaj starty korzeń imbiru. Dopraw kurkumą i wypij „na raz”. Na zdrowie! Shot wypijany na pusty żołądek zwiększa łaknienie i poprawia apetyt.

Czerwony zastrzyk energii

  • 2 buraki
  • ok. 200 gramów malin (mogą być mrożone)
  • 1 jabłko o ulubionym smaku (słodkie lub kwaśne)
  • do smaku: cynamon

Wszystkie składniki umieścić w wyciskarce lub sokowirówce. Cynamon można dodać na końcu, po wyciśnięciu soku. Należy uważać na jego ilość: przyprawa jest bardzo intensywna i może całkiem przesłonić smak pozostałych produktów.

Pomarańczowy zawrót głowy

  • 4 marchewki
  • 3 pomarańcze obrane ze skóry
  • 1 grapefruit (dla fanów jego smaku można zmniejszyć udział pomarańczy na rzecz grapefruita)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok. 1/2 łyżeczki kurkumy
  • odrobina ulubionego pieprzu (związki zawarte w pieprzu zwiększają przyswajalność kurkumy)

Wszystkie składniki (z wyjątkiem przypraw) należy umieścić w wyciskarce. Do gotowego soku dodajemy przyprawy i cieszymy się wspaniałym smakiem intensywnie pomarańczowej bomby witaminowej!

Sok z czarnej rzepy

Do wykonania soku z czarnej rzepy niezbędna jest dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa. Taki sok warto spożywać samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków. Dla osób, u których nie występują przeciwwskazania, możliwe jest dodanie pomarańczy, która złagodzi smak rzepy i dodatkowo poprawi przyswajalność zawartego w niej żelaza.

Warto pamiętać, że osoby przyjmujące leki na cukrzycę nie powinny spożywać zbyt dużej ilości owoców w swojej diecie (niekiedy nie powinny spożywać ich w ogóle). W takiej sytuacji rozwiązaniem pozostają soki warzywne. Zobacz ofertę leków na cukrzycę na wapteka.pl.

NAJNOWSZE INFORMACJE
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+
PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© 2021 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone