Wieczór RDC

Wieczór RDC: spotkanie z Małgorzatą Buttittą cz. II

  • Robert Łuchniak

  • 09.05.2020
  • 29 min 16 s

Krótki opis odcinka

O tym, jak dalece Włosi ucierpieli z powodu epidemii koronawirusa, jak sobie radzą w trudnych chwilach zarazy, ale też czego ich ta sytuacja mogła nauczyć. Co zmieni się w dotychczasowych żywiołowych, ale jednocześnie konserwatywnych obyczajach - również pod kątem kulinarnym - tego południowoeuropejskiego narodu - mówiła w wieczornym programie Radia dla Ciebie Małgorzata z Jankowskich Buttitta, italianistka, antropolożka kultury, dziennikarka i komentatorka, blogerka, autorka publikacji związanych z kulturą jedzenia m.im. Włoch, jak i polskich Warmii i Mazur. W programie również rozwinięty wątek korzeni światowego ruchu slow-food i jego zadomowienia się na mazowieckiej mapie kulinariów. Mazowiecka kuchnia ciągle poszukuje swojej tożsamości, a w jej współczesnym kształtowaniu się pomagają m.in. publikacje gościa audycji, w tym te, które poświęcone są (a w przygotowaniu kolejne) Marcjannie z Jawornickich Oborskiej (1784-1878) z Proszewa (pow. węgrowski, gm. Grębków), która w swoich zapiskach zgromadziła ponad 300 oryginalnych, często lokalnych przepisów kulinarnych. Niektóre z nich już są dziś stosowane, np. przez twórczynię ludową Ewę Mitowską z Seroczyna w powiecie sokołowskim.  

Opis odcinka

O tym, jak dalece Włosi ucierpieli z powodu epidemii koronawirusa, jak sobie radzą w trudnych chwilach zarazy, ale też czego ich ta sytuacja mogła nauczyć. Co zmieni się w dotychczasowych żywiołowych, ale jednocześnie konserwatywnych obyczajach - również pod kątem kulinarnym - tego południowoeuropejskiego narodu - mówiła w wieczornym programie Radia dla Ciebie Małgorzata z Jankowskich Buttitta, italianistka, antropolożka kultury, dziennikarka i komentatorka, blogerka, autorka publikacji związanych z kulturą jedzenia m.im. Włoch, jak i polskich Warmii i Mazur. W programie również rozwinięty wątek korzeni światowego ruchu slow-food i jego zadomowienia się na mazowieckiej mapie kulinariów. Mazowiecka kuchnia ciągle poszukuje swojej tożsamości, a w jej współczesnym kształtowaniu się pomagają m.in. publikacje gościa audycji, w tym te, które poświęcone są (a w przygotowaniu kolejne) Marcjannie z Jawornickich Oborskiej (1784-1878) z Proszewa (pow. węgrowski, gm. Grębków), która w swoich zapiskach zgromadziła ponad 300 oryginalnych, często lokalnych przepisów kulinarnych. Niektóre z nich już są dziś stosowane, np. przez twórczynię ludową Ewę Mitowską z Seroczyna w powiecie sokołowskim.  

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Wieczór RDC

Odcinki podcastu (5277)

  • Życie z ultrarzadką chorobą hematoonkologiczną

    • 24.04.2024

    • 19 min 40 s

  • Europejski Tydzień Szczepień

    • 24.04.2024

    • 20 min 38 s

  • Światowy Dzień Ziemi - gra klimatyczna

    • 21.04.2024

    • 18 min 29 s

  • Wpływ pacjentów na politykę zdrowotną

    • 21.04.2024

    • 26 min 08 s

  • Farma Dobrej Woli

    • 21.04.2024

    • 16 min 10 s

  • O XV Mistrzostwach Polski Dzieci z Domów Dziecka

    • 21.04.2024

    • 16 min 48 s

  • „Poznaj S(wój) M(ózg)” - Fundacja StwardnienieRozsiane.info

    • 17.04.2024

    • 12 min 06 s

  • Światowy Dzień Chorych na Hemofilię

    • 17.04.2024

    • 14 min 34 s

  • Apel Ogólnopolskiej Federacji Onkologicznej

    • 14.04.2024

  • „Zmierzch toksycznej kultury dietetycznej w Polsce”

    • 14.04.2024

    • 16 min 34 s

1
2
3
...
526
527
528