Wakacje na Mazowszu

Wakacje na Mazowszu: Sójka mazowiecka w Cegłowie

  • Jerzy Chodorek

  • 20.07.2022
  • 51 min 19 s

Krótki opis odcinka

Częścią wakacyjnej oferty miasta i gminy Cegłów od kilkunastu lat jest Festiwal Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka (w tym sezonie XIV edycja; odbędzie się 23 lipca w sobotę, pod patronatem RDC). Podczas imprezy prezentowana jest lokalna twórczość ludowa kół gospodyń wiejskich, odbywają się występy zespołów śpiewaczych i tanecznych, a całość kończy spektakl świetlny oraz potańcówka. Sójka mazowiecka to pieróg z ciasta cienko rozwałkowanego, nadziewany farszem z kapusty i kaszy jaglanej z boczkiem (lub słoniną), grzybami lub marchwią. Sójka, odkryta jako dawna tradycyjna potrawa kuchni regionalnej przez p. Annę Kotuniak z Podciernia (gm. Cegłów), stała się nie tylko lokalnym produktem kulinarnym. Miasto i gmina Cegłów wokół sójki mazowieckiej jako produktu regionalnego, od lat buduje tożsamość wspólnoty małego mazowieckiego miasta i jego okolicznych wsi. O Festiwalu Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka, o historii, ciekawych zabytkach i właśnie tożsamości lokalnej Cegłowa w programie mówili: Małgorzata Śluzek, zastępca dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej - Kulturoteki w Cegłowie, Tadeusz Paweł Lempkowski, dyrektor GBP - Kulturoteki w Cegłowie i ks. Dariusz Cempura, proboszcz parafii rzymsko-katolickiej pw. św. Jana Chrzciciela i św. Andrzeja Apostoła w Cegłowie.

Opis odcinka

Częścią wakacyjnej oferty miasta i gminy Cegłów od kilkunastu lat jest Festiwal Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka (w tym sezonie XIV edycja; odbędzie się 23 lipca w sobotę, pod patronatem RDC). Podczas imprezy prezentowana jest lokalna twórczość ludowa kół gospodyń wiejskich, odbywają się występy zespołów śpiewaczych i tanecznych, a całość kończy spektakl świetlny oraz potańcówka. Sójka mazowiecka to pieróg z ciasta cienko rozwałkowanego, nadziewany farszem z kapusty i kaszy jaglanej z boczkiem (lub słoniną), grzybami lub marchwią. Sójka, odkryta jako dawna tradycyjna potrawa kuchni regionalnej przez p. Annę Kotuniak z Podciernia (gm. Cegłów), stała się nie tylko lokalnym produktem kulinarnym. Miasto i gmina Cegłów wokół sójki mazowieckiej jako produktu regionalnego, od lat buduje tożsamość wspólnoty małego mazowieckiego miasta i jego okolicznych wsi. O Festiwalu Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka, o historii, ciekawych zabytkach i właśnie tożsamości lokalnej Cegłowa w programie mówili: Małgorzata Śluzek, zastępca dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej - Kulturoteki w Cegłowie, Tadeusz Paweł Lempkowski, dyrektor GBP - Kulturoteki w Cegłowie i ks. Dariusz Cempura, proboszcz parafii rzymsko-katolickiej pw. św. Jana Chrzciciela i św. Andrzeja Apostoła w Cegłowie.

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Wakacje na Mazowszu

Odcinki podcastu (394)

  • 31.08.2023

    • 31.08.2023

    • 45 min 11 s

  • Bitwa pod Pęcicami i  Rajd Pęcice 2023

    • 30.08.2023

    • 45 min 29 s

  • Łazienki Królewskie w kontekście historii Jazdowa; najbliższe wydarzenia

    • 29.08.2023

    • 48 min 52 s

  • Nad Pilicą - turystyka, zabytki i kultura; Białobrzegi i okolice

    • 28.08.2023

    • 50 min 21 s

  • Rajd rowerowy po powiecie mińskim

    • 24.08.2023

    • 49 min 19 s

  • Wakacyjne podróże pisarki Magdaleny Jastrzębskiej

    • 23.08.2023

    • 47 min 39 s

  • Gałki rodziny Gujskich

    • 22.08.2023

    • 47 min 06 s

  • MazoPikniki – wakacyjne wizyty w miastach, gminach i wsiach Mazowsza

    • 21.08.2023

    • 46 min 45 s

  • Muzeum Treblinka

    • 17.08.2023

    • 44 min 45 s

  • Podlasie artystyczne, przyrodnicze i historyczne w kontekście spotkania z prof. Stanisławem Bajem

    • 16.08.2023

    • 46 min 31 s

1
2
3
...
38
39
40