Popołudnie Radia dla Ciebie

Dzień Piekarza i Cukiernika

  • Beata Jewiarz

  • 15.03.2023
  • 24 min 44 s

Krótki opis odcinka

Dzisiaj zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto. Profesor Jarosław Dumanowski podkreśla na łamach Culture.pl, że jeszcze w XVI w. profesorowie Uniwersytetu Jagiellońskiego, "na kończące uroczysty obiad wety jadali wiśnie, poziomki czy sery, a także młody groch w strączkach”. O historii słodkości na polskich stołach rozmawialiśmy z profesorem.

Opis odcinka

Dzisiaj zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto. Profesor Jarosław Dumanowski podkreśla na łamach Culture.pl, że jeszcze w XVI w. profesorowie Uniwersytetu Jagiellońskiego, "na kończące uroczysty obiad wety jadali wiśnie, poziomki czy sery, a także młody groch w strączkach”. O historii słodkości na polskich stołach rozmawialiśmy z profesorem.

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Popołudnie Radia dla Ciebie

Odcinki podcastu (3761)

  • „Dezinformacja oczami Polaków"

    • 18.04.2024

    • 23 min 12 s

  • Skutki rezygnacji z nauczania przedmiotu Historia i Teraźniejszość

    • 18.04.2024

    • 16 min

  • Czy ruchy miejskie odniosły sukces w wyborach samorządowych w stolicy?

    • 18.04.2024

    • 17 min 06 s

  • Przemocy wobec dzieci w sporcie i badanie Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę

    • 17.04.2024

    • 17 min 22 s

  • Zespół Teatru Powszechnego zaniepokojony inwestycją w sąsiedztwie

    • 17.04.2024

    • 15 min 39 s

  • Powstańczy dziennik aktorki Aliny Janowskiej

    • 17.04.2024

    • 18 min 36 s

  • O kampinoskich pszczołach

    • 16.04.2024

    • 17 min 16 s

  • Raport o pokoleniu Z stworzony przez pokolenie Z

    • 16.04.2024

    • 19 min 19 s

  • Liczba kobiet na kierunkach technicznych i ścisłych rośnie, czy spada?

    • 16.04.2024

    • 20 min 03 s

  • Między biernością, a aktywnością obywatelską

    • 15.04.2024

    • 17 min 42 s

1
2
3
...
375
376
377