Łosiowisko

Łosiowisko - VI Turniej Smaków w Liwie cz. IV

  • Piotr Szymon Łoś

  • 30.06.2019
  • 19 min 40 s

Krótki opis odcinka

W Liwie (gm. Liw, pow. węgrowski) odbył się VI Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim. Liw to stare miasto książąt mazowieckich ze średniowiecznym zamkiem warownym, które po inkorporacji Mazowsza do Korony Polskiej (1526, ale ziemia liwska weszła do Korony 10 lat później), położone na styku polsko-litewskim, nad stanowiącą granicę rzeką Liw; siedziba starostwa liwskiego. Podczas "Łosiowiska", w całości nadawanego z Liwa goście programu mówili m.in. o historii domowego warzenia piwa i piwowarstwie na Podlasiu oraz częściowo na Mazowszu. Usłyszeliśmy również wybraną we fragmentach historię Zamku w Liwie i osób z nim związanych (książęta mazowieccy, królowa Bona Sforza d'Aragona, Tadeusz Grabianka, starosta liwski oraz Otto Warpechowski, obrońca zamku przed Niemcami w czasie II wojny św.). Przedstawicielki gminy Dębę Wielkie (powiat miński) opowiedziały o kawie żołędziowej jako o lokalnym produkcie kulinarnym, jak też o aktywności społecznej w ramach Stowarzyszenia "Wrzosowianie". Zastanawialiśmy się nad popularnością produktów regionalnych, jak i aspektami prawnymi dotyczącymi sprzedaży i promocji. Szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III z Wilanowa oraz jurorka w Turnieju Smaków opowiadali o znaczeniu staropolskiej kuchni w kontekście rozwoju zarówno produktów regionalnych, jak i nowych, współczesnych potrzeb konsumenckich. Jak co roku Międzynarodowy Turniej Smaków gromadzi tysiące widzów, czemu w tym roku dopomogła wyśmienita pogoda. W audycji wzięli udział: - Łukasz Leoniuk, piwowar, zajmujący się odtwarzaniem dawnych, różnych rodzajów piwa domowego; - Dawid Kołodyński oraz Artur Rogalski, przewodnicy w Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie; - Anna Piotrkowicz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Dębem Wielkim; - Zofia Ruta, prezes Stowarzyszenia "Wrzosowianie"; - Elżbieta Gańko, sekretarz Stowarzyszenia "Wrzosowianie" - Wojciech Radzikowski, producent pieczywa z Piekarni Ratuszowa w Siedlcach, członek Polskiej Izby produktu Regionalnego i Lokalnego, Oddział Mazowiecki; - Joanna Jakubiuk, aktywistka kulinarna na Podlasiu i Mazowszu, odtwórczyni dawnych przepisów kulinarnych, jurorka w konkursach kulinarnych; - Maciej Nowicki, szef Kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Audycja powstała przy wsparciu Katarzyny Sobieskiej z Biura Wielkiego Gościńca Litewskiego

Opis odcinka

W Liwie (gm. Liw, pow. węgrowski) odbył się VI Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim. Liw to stare miasto książąt mazowieckich ze średniowiecznym zamkiem warownym, które po inkorporacji Mazowsza do Korony Polskiej (1526, ale ziemia liwska weszła do Korony 10 lat później), położone na styku polsko-litewskim, nad stanowiącą granicę rzeką Liw; siedziba starostwa liwskiego. Podczas "Łosiowiska", w całości nadawanego z Liwa goście programu mówili m.in. o historii domowego warzenia piwa i piwowarstwie na Podlasiu oraz częściowo na Mazowszu. Usłyszeliśmy również wybraną we fragmentach historię Zamku w Liwie i osób z nim związanych (książęta mazowieccy, królowa Bona Sforza d'Aragona, Tadeusz Grabianka, starosta liwski oraz Otto Warpechowski, obrońca zamku przed Niemcami w czasie II wojny św.). Przedstawicielki gminy Dębę Wielkie (powiat miński) opowiedziały o kawie żołędziowej jako o lokalnym produkcie kulinarnym, jak też o aktywności społecznej w ramach Stowarzyszenia "Wrzosowianie". Zastanawialiśmy się nad popularnością produktów regionalnych, jak i aspektami prawnymi dotyczącymi sprzedaży i promocji. Szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III z Wilanowa oraz jurorka w Turnieju Smaków opowiadali o znaczeniu staropolskiej kuchni w kontekście rozwoju zarówno produktów regionalnych, jak i nowych, współczesnych potrzeb konsumenckich. Jak co roku Międzynarodowy Turniej Smaków gromadzi tysiące widzów, czemu w tym roku dopomogła wyśmienita pogoda. W audycji wzięli udział: - Łukasz Leoniuk, piwowar, zajmujący się odtwarzaniem dawnych, różnych rodzajów piwa domowego; - Dawid Kołodyński oraz Artur Rogalski, przewodnicy w Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie; - Anna Piotrkowicz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Dębem Wielkim; - Zofia Ruta, prezes Stowarzyszenia "Wrzosowianie"; - Elżbieta Gańko, sekretarz Stowarzyszenia "Wrzosowianie" - Wojciech Radzikowski, producent pieczywa z Piekarni Ratuszowa w Siedlcach, członek Polskiej Izby produktu Regionalnego i Lokalnego, Oddział Mazowiecki; - Joanna Jakubiuk, aktywistka kulinarna na Podlasiu i Mazowszu, odtwórczyni dawnych przepisów kulinarnych, jurorka w konkursach kulinarnych; - Maciej Nowicki, szef Kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Audycja powstała przy wsparciu Katarzyny Sobieskiej z Biura Wielkiego Gościńca Litewskiego

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Łosiowisko

Historia, tradycje, zabytki, ciekawi ludzie. Dwory, pałace, wiejskie chaty, dworce kolejowe. Przyroda: rzeki, lasy, zwierzęta. Kultura, zróżnicowanie wyznaniowe i kulturowe, mniejszości narodowe. Literatura i opowieści ludzi wsi. A wszystko jak u Reja: między panem, wójtem i plebanem. Mazowsze, Podlasie, Kurpie, ziemia radomska. Regionalizm na tle kultury oraz historii kraju i narodu. 

Odcinki podcastu (590)

  • 80-lecie I LO w Wołominie - wspomnienia Tadeusza Kielaka, cz. 2

    • 21.04.2024

    • 44 min 49 s

  • 80-lecie I LO w Wołominie - wspomnienia Tadeusza Kielaka, cz. 1

    • 14.04.2024

    • 46 min 50 s

  • Jerzy Kosiński - żołnierz i urzędnik z Podlasia

    • 07.04.2024

    • 53 min 46 s

  • Wielkanoc w tradycji na wsi koło Tłuszcza

    • 31.03.2024

    • 46 min 18 s

  • Drewnica – z historii lecznictwa psychiatrycznego na Mazowszu

    • 24.03.2024

    • 49 min 56 s

  • Z uczucia do Podlasia - Magdalena Stasiuk

    • 17.03.2024

    • 50 min 20 s

  • O Cecylii Plater-Zyberkównie

    • 10.03.2024

    • 52 min 50 s

  • Fabryka Fajansu w Iłży

    • 03.03.2024

    • 46 min 15 s

  • O Wincentym Witosie

    • 25.02.2024

    • 46 min 25 s

  • Dwory i ludzie na Mazowszu

    • 18.02.2024

    • 50 min 50 s

1
2
3
...
57
58
59