Gośćmi "Stumilowego lasu" są: Christopher Siemieński, pisarz, autor serii książek dla dzieci o przygodach i śledztwach inspektor Parmy ("Inspektor Parma i spisek żywnościowy", "Inspektor Parma i afera środowiskowa" oraz "Inspektor Parma i przestępstwa w sieci") oraz Mikołaj Rey, autor programów poświęconych gotowaniu, kucharz, ekspert i podróżnik kulinarny. Owocem ich współpracy jest przeznaczona dla małych czytelników i smakoszy książka "Wąsik i sekrety gotowania", która ukazała się 24 maja nakładem wyd. OVO. To opowieść o przygodach sympatycznej miejskiej myszki o imieniu Wąsik, która przyjeżdża na wakacje do babcinego gospodarstwa. A na wsi, jak się okazuje, dzieje się mnóstwo ciekawych rzeczy! Podczas dwóch tygodni pobytu w Snopkowym Gospodarstwie Wąsik nie tylko przeżywa niezwykłe przygody i zyskuje nowych przyjaciół, ale dowiaduje się też, skąd bierze się mleko, gdzie rosną pomidory, z czego powstaje mąka… Sympatyczny myszek poznaje tajniki domowej kuchni: piecze chleb, smaży ziemniaki, przyrządza z babcią desery. Książka „Wąsik i sekrety gotowania”, oprócz opowieści o przygodach Wąsika, zawiera również 30 łatwych przepisów kulinarnych na pyszne potrawy, dzięki którym dzieci mogą samodzielnie zrobić z mleka domowy twaróg, usmażyć naleśniki, przygotować sałatkę czy upiec pizzę.