Gastronomia to jedna z branż, która została najbardziej dotknięta konsekwencjami epidemii koronawirusa. Decyzją rządu punkty gastronomiczne i restauracje zawiesiły swoją działalność 13 marca. Warszawa tętniąca kawiarnianym i nocnym życiem nagle zamarła. W praktyce oznacza to, że przedsiębiorcy muszą zmierzyć się z potężnymi wyzwaniami. Dotyczy to m.in. pokrycia kosztów pracowniczych, opłat za czynsz, kosztów eksploatacyjnych. W odpowiedzi na trudną sytuację grupa restauratorów reprezentująca 100 warszawskich lokali zaapelowała do rządu i warszawskiego ratusza o wsparcie. Co dalej w tej sprawie?
Gośćmi audycji byli:
Tomasz Czudowski - właściciel restauracji Alewino i Forty
Enio Chłapowski-Myjak - właściciel restauracji Mr. OH
Grzegorz Kaczorowski - Dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu m.st. Warszawy
Więcej na
profilu audycji „Jest sprawa” na Facebooku.