Restauratorzy nie chcieli czekać do rana z otwarciem ogródków
14.05.2021 18:29
Aktualizacja: 14:13 30.08.2022
Już o północy otworzyły się pierwsze ogródki gastronomiczne w stolicy. Restauratorzy nie chcieli czekać do rana i od razu jak tylko zaczęło obowiązywać nowe rozporządzenie w tej sprawie, przyjęli pierwszych klientów. Dotyczy to m.in. lokali na bulwarach nad Wisłą, na Placu Zbawiciela oraz w pobliżu Pałacu Kultury i Nauki.
Od 15 do 28 maja restauracje oraz lokale gastronomiczne mogą otworzyć dla klientów swoje ogródki na świeżym powietrzu. Klienci będą musieli zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika.
To dla nas ogromna nadzieja na to, że powoli wrócimy do normalności - mówiła nam właścicielka jednego z lokali Agnieszka Łabuszewska. - Na razie delikatnie, trochę obserwując świat, trzymając się wszelakich zasad bezpieczeństwa - dodała.
W niektórych ogródkach była także muzyka na żywo. Właściciele muszą jednak pamiętać o obostrzeniach. Jesteśmy gotowi - podkreśliła Łabuszewska. - Od jutra pracujemy pełną parą - zaznaczyła w piątek.
Od 28 maja możliwe będzie prowadzenie gastronomii wewnętrznej - w lokalu przy zachowaniu maks. 50 proc. obłożenia i zachowaniu dystansu między stolikami.