Restauratorzy nie chcieli czekać do rana z otwarciem ogródków

  • 14.05.2021 18:29

  • Aktualizacja: 14:13 30.08.2022

Już o północy otworzyły się pierwsze ogródki gastronomiczne w stolicy. Restauratorzy nie chcieli czekać do rana i od razu jak tylko zaczęło obowiązywać nowe rozporządzenie w tej sprawie, przyjęli pierwszych klientów. Dotyczy to m.in. lokali na bulwarach nad Wisłą, na Placu Zbawiciela oraz w pobliżu Pałacu Kultury i Nauki.

KORONAWIRUS NA MAZOWSZU. ZOBACZ MAPĘ ZAKAŻEŃ


ZOBACZ MAPĘ PUNKTÓW SZCZEPIEŃ PRZECIW COVID-19 NA MAZOWSZU


Od 15 do 28 maja restauracje oraz lokale gastronomiczne mogą otworzyć dla klientów swoje ogródki na świeżym powietrzu. Klienci będą musieli zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika.

To dla nas ogromna nadzieja na to, że powoli wrócimy do normalności - mówiła nam właścicielka jednego z lokali Agnieszka Łabuszewska. - Na razie delikatnie, trochę obserwując świat, trzymając się wszelakich zasad bezpieczeństwa - dodała.

W niektórych ogródkach była także muzyka na żywo. Właściciele muszą jednak pamiętać o obostrzeniach. Jesteśmy gotowi - podkreśliła Łabuszewska. - Od jutra pracujemy pełną parą - zaznaczyła w piątek.

Od 28 maja możliwe będzie prowadzenie gastronomii wewnętrznej - w lokalu przy zachowaniu maks. 50 proc. obłożenia i zachowaniu dystansu między stolikami.

Źródło:

RDC

Autor:

PG