W poniedziałek otwarcie restauracji. Właściciele: jesteśmy gotowi
13.05.2020 19:12
Aktualizacja: 14:07 30.08.2022
Jedna osoba na 4 m2 lokalu, dezynfekowanie stolika po każdym kliencie, 2 metry odległości oraz noszenie maseczek i rękawiczek przez obsługę. Na takich zasadach zostaną otwarte w poniedziałek lokale gastronomiczne. Zielone światło dla barów i restauracji dał dzisiaj rząd.
RDC
- To są obostrzenia, które jesteśmy w stanie spełnić. Czekaliśmy tylko na sygnał od władz - mówi restaurator Jan Budzyński. - Restauracje są gotowe do działania cały czas. Ze swej natury działają bez przerwy, w zasadzie nieustannie poza większymi świętami. Ten czas długiej przerwy, który jest teraz, jest zupełnie nienaturalny. Wszyscy stoimy teraz w biegach startowych. I właściciele restauracji, i pracownicy - dodaje.
- Część z tych zasad stosowaliśmy już w lokalach oferujących jedzenie na wynos. Przygotowaliśmy też np. naklejki którymi oznaczymy zdezynfekowane stoliki - mówi Sylwester Cacek, przewodniczący Związku Pracodawców HoReCa. - Co prawda część tych restrykcji może powodować, że restauracje będą nierentowne. Branża gastronomiczna ma wysokie wymagania jeśli chodzi o zachowanie higieny i przepisy są dosyć precyzyjne, dlatego dla całej branży gastronomicznej nie powinno być problemem zaostrzenie wymagań higienicznych. My to ćwiczymy na co dzień - dodaje.
W ramach trzeciego etapu odmrażania gospodarki od 18 maja otwarte zostaną też m.in. salony fryzjerskie i salony kosmetyczne.