SŁUCHAJ ONLINE
MENU

Spotkanie z kuchnią olenderską w nadwiślańskim skansenie

Skansen Osadnictwa Nadwiślańskiego/fot. Muzeum Mazowieckie w Płocku

Szarlotka Albertyny Witzke, sołtysie uszy, buraczane powidła i inne smakołyki to główni bohaterowie niedzieli w Wiączeminie. Skansen Osadnictwa Nadwiślańskiego zaprasza na spotkanie z kuchnią olenderską.

Będzie można zajrzeć do zagrody i spiżarni, poznać tajemnice kuchni i smaki potraw, które jadali osadnicy z Fryzji i Niderlandów. – Poczęstujemy goframi według przepisu zachowanego na dawnej, żeliwnej gofrownicy. Planujemy też poczęstować szarlotką, sołtysimi uszami i będzie również niespodzianka – zaprasza szefowa skansenu Magdalena Lica-Kaczan.

To okazja do spotkania z kuchnią przybyszów z Fryzji i Niderlandów, którzy nad Wisłę przywieźli swoje kulinarne tradycje. – Będziemy mogli dowiedzieć się, jaka ta kuchnia była, w czym się specjalizowała i co kryje się pod egzotycznie brzmiącymi nazwami potraw – zachęca Lica-Kaczan.

Więcej informacji można znaleźć TUTAJ.

Czytaj też:

18. Turniej Rycerski na Zamku w Liwie. Sprawdź program

NAJNOWSZE INFORMACJE
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+
PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© 2021 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone