Smakołyki z Mazowsza zawalczą o Laur Marszałka

  • 10.01.2020 22:54

  • Aktualizacja: 15:00 15.08.2022

Boczek rolowany, porzeczkówka Magdy, szczupak z Orzyca, chleb ziołowy czy bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy to tylko kilka spośród 181 wyjątkowych mazowieckich produktów, które znalazły się na liście wyróżnionych Laurem Marszałka. W tym roku dołączą do nich kolejne. Trwa zbieranie zgłoszeń do mazowieckiego konkursu.

- Za nami już 12 edycji i ponad 1300 zgłoszonych produktów. To pokazuje jak dużą popularnością wśród mazowieckich producentów cieszy się nasz konkurs – podkreśla Janina Ewa Orzełowska z zarządu województwa mazowieckiego. - Chodzi o to, by promować nasze najlepsze produkty. Produkty, które z jednej strony są zdrowe, stworzone ekologicznie, a z drugiej bardzo smaczne - dodaje.

Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne.

- Konkurs rozgrywany jest w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni, a uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach – zaznacza Orzełowska.

Zgłoszenia można nadsyłać do 29 lutego. Konkurs organizowany jest od 2007 roku. Do tej pory tytuł ten otrzymało 181 mazowieckich produktów, a 54 zostały wyróżnione.

Źródło:

RDC

Autor:

Katarzyna Chojnowska/PL