Ptasia grypa. Jajka od zakażonych kur nadają się do spożycia?

  • 05.05.2021 13:11

  • Aktualizacja: 22:17 15.08.2022

Choć wirus ptasiej grypy nie pozostaje długo aktywny, należy uważać na produkty ptasie pochodzące od zakażonego drobiu. Wirusolog ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. Marcin Bańbura w rozmowie z Radiem dla Ciebie wyjaśnia, kiedy mięso i jajka ptasie są bezpieczne.
Eksperci ostrzegają, że surowe jajka od kur zakażonych ptasią grypą mogą być niebezpieczne dla człowieka. - Wirus jest stosunkowo nietrwały, więc długo nie pozostaje aktywny i jeżeli produkt ptasi, czyli mięso czy jajko jest ugotowane, to jest bezpieczne, natomiast jeżeli zjadałoby się coś na surowo, to oczywiście pewne niebezpieczeństwo istnieje. Jednak to nie jest takie proste przełożenie się chorobotwórczości dla ptaków na chorobotwórczość dla ludzi - mówi nam prof. Marcin Bańbura, wirusolog z SGGW.

Jak zauważa ekspert, choć wirus nie jest groźny dla ludzi, nie powinno się jeść ani mięsa, ani jaj zakażonego drobiu.

Wirus ptasiej grypy zwalnia

Na całym Mazowszu jest ponad 100 potwierdzonych ognisk ptasiej grypy, najwięcej w powiecie żuromińskim - ponad 70.

Na szczęście, jak mówi RDC Jarosław Gałka, kierownik referatu zarządzania kryzysowego w Żurominie - wirus ptasiej grypy nieco zwalnia i jest mniej nowych zachorowań: - Ta tendencja troszeczkę zmalała, bo średnio mamy w tej chwili na każdy dzień około trzech podejrzeń, gdzie wcześniej było ich kilkanaście dziennie.

- W największym zagłębiu, czyli w gminie Bieżuń praktycznie cały drób jest albo chory, albo wywieziony czy w trakcie wywiezienia. To też jest spowodowane tym, że tych nowych podejrzeń jest mniej - wyjaśnia Gałka.

Ponad 6 mln sztuk drobiu w powiecie żuromińskim zostało zutylizowane. Wywieziono stamtąd już ponad 500 ciężarówek padłych ptaków.

Źródło:

RDC

Autor:

Agnieszka Maruszak/RDC