Prokuratura złoży apelację od wyroku dla prezydenta Ostrołęki

• 20.12.2021 14:20

• Aktualizacja: 22:32 15.08.2022

Prokuratura w Łomży zaskarży wyrok skazujący prezydenta Ostrołęki. Sąd w ubiegłym tygodniu orzekł, że Łukasz Kulik winny jest złożenia nieprawdziwego oświadczenia. Uniewinnił go jednak z zarzutów dotyczących nieprawidłowości przy organizacji przetargów.
- Będzie apelacja - mówi Naczelnik Wydziału Śledczego Prokuratury Okręgowej w Łomży Dariusz Błażejczyk. - Sąd nie do końca podzielił stanowisko prokuratury. Uznał, że prezydent dopuścił się tylko przestępstwa polegającego na złożeniu fałszywego oświadczenia, co jest występkiem określonym w artykule 233 paragraf 6 kodeksu karnego, natomiast wyeliminował działania prezydenta, jako funkcjonariusza publicznego - tłumaczy.

Fałszywe oświadczenie ma związek z pełnomocnictwem dla przedsiębiorcy Marka T. Mężczyzna był prawomocnie skazany przez sąd, zabiegał o zamówienia publiczne w Ostrołęce.

Zgodnie z wyrokiem I instancji Prezydent Ostrołęki ma zapłacić 20 tys. zł kary, śledczy chcieli trzy razy tyle, domagali się także kary pozbawienia wolności w zawieszeniu. Odwołanie od wyroku zapowiedział także Łukasz Kulik.

Źródło:

RDC