Obostrzenia w hotelach. Baseny i restauracje tylko dla gości

  • 24.10.2020 18:58

  • Aktualizacja: 02:28 26.07.2022

Od soboty w całym kraju baseny, restauracje i siłownie dostępne są tylko dla gości hotelowych przebywających w nim co najmniej jedną dobę - wynika z planowanych zasad i ograniczeń zamieszczonych na stronie www.gov.pl.

ZOBACZ AKTUALNĄ MAPĘ ZAKAŻEŃ KORONAWIRUSEM W POLSCE


KORONAWIRUS NA MAZOWSZU. ZOBACZ MAPĘ ZAKAŻEŃ


W sobotę weszły w życie nowe obostrzenia w związku z koronawirusem, cała Polska stała się strefą czerwoną. Wytyczne dotyczące obostrzeń w poszczególnych dziedzinach zawiera opublikowane w piątek w nocy w Dzienniku Ustaw Rozporządzenie Rady Ministrów zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.

Koronawirus. Zasady w hotelach

Na stronie www.gov.pl napisano, że "zasady ze strefy czerwonej zostają rozciągnięte na całą Polskę od soboty, 24 października 2020 r.; wszędzie więc – w każdym powiecie – obowiązują dokładnie takie same obostrzenia"

"Działalność hoteli jest obecnie dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek oraz miejsc udostępnionych do tańczenia. Stosuje się przepisy dotyczące kongresów, gastronomii oraz działalności kulturalnej czy sportowej – jeśli taka jest świadczona w hotelu itp. Baseny, centra fitness oraz siłownie – tylko dla gości hotelowych przebywających z hotelu co najmniej 1 dobę hotelową" - czytamy.

W rozporządzeniu Rady Ministrów napisano, że usługi w hotelu są dopuszczalne wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową. Goście oraz obsługa muszą zakrywać usta i nos. Goście maseczki mogą zdjąć tylko podczas posiłku. W restauracjach hotelowych siedzą przy co drugim stoliku, a odległość między stolikami wynosi co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 metra, licząc od powierzchni stolika.

Posiłki

"Dozwolone jest prowadzenie restauracji w hotelach, ale tylko dla gości hotelowych nocujących co najmniej jedną dobę hotelową. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym (zakrywanie ust i nosa przez klientów i obsługę, zachowanie odległości itp.)" - czytamy na stronie www.gov.pl.

Źródło:

PAP

Autor:

PG