Urząd wojewódzki opublikował poradnik zdrowego żywienia dzieci

  • 13.08.2019 16:43

  • Aktualizacja: 00:45 26.07.2022

Poradnik o zasadach zdrowego odżywiania i jego wpływie na zdrowie małych dzieci opracował Mazowiecki Urząd Wojewódzki we współpracy ze specjalistami z tej dziedziny. Zawiera on wskazówki związane m.in. z właściwym odżywianiem dzieci.
Publikacja powstała pod kierunkiem zastępcy dyrektora Wydziału Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego Haliny Krajkowskiej. Konsultacji i wsparcia udzielili jej m.in. kierownik Kliniki Neonatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Bożena Kociszewska-Najman, kierownik II Katedry Pediatrii WUM Hanna Szajewska i konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej Dorota Olczak-Kowalczyk.

Wojewoda mazowiecki Zdzisław Sipiera wyjaśnił we wtorek na konferencji prasowej, że poradnik ten "powinien pomagać rodzicom, szczególnie w okresie pierwszego roku życia dziecka, w tym, jak poradzić sobie z odpowiednim odżywianiem dziecka". Dodał, że zawiera on wiedzę o produktach, jakie można podawać dzieciom, o ich wartościach odżywczych i o tym, jak często je podawać czy też, jak często pić wodę. - To proste ułatwienie dla młodych rodziców, bo mądre podawanie posiłków to inwestycja na całe życie – podkreślił Sipiera.

- Zdrowie dzieci zależy nie tylko od zbilansowanej diety, wpływa na to wiele czynników - wyjaśnia wojewoda, Zdzisław Sipiera.

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia w Polsce odsetek dzieci z nadwagą i otyłością od 20 lat systematycznie się zwiększa. Jak podaje Mazowiecki Urząd Wojewódzki, wynosi on obecnie 16 procent. Poradnik opublikowany przez urząd ma pomóc wyrabiać dobre nawyki i zmieniać styl życia polskich rodzin. To – wskazuje urząd – pomoże w walce z nieprawidłową masą ciała, która sprzyja występowaniu wielu chorób, takich jak np. cukrzyca czy zaburzenia układu krążenia.

- Często nie wiemy, że my sami – rodzice – jesteśmy sprawcami późniejszych problemów z otyłością naszych starszych dzieci. Nawyki, które wyrabiamy w początkowym okresie życia, są bardzo istotne – przekonywał Sipiera. Zwrócił uwagę, że "zbyt duże ilości soli czy cukrów nie są aż tak potrzebne w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka". Wskazał, że sprzyjają one występowaniu nie tylko otyłości, ale też np. próchnicy.

W poradniku zawarte zostały porady o m.in. rozwoju małych dzieci, żywieniu w pierwszym roku życia i wieku od roku do trzech lat, informacje o roli żywienia w kształtowaniu odporności u dzieci i w profilaktyce infekcji. Znalazły się także przepisy na zdrowe posiłki.

Poradnik dostępny jest na stronie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego: mazowieckie.pl.

Źródło:

RDC/PAP

Autor:

Karolina Dziurdziewska/rydz