SŁUCHAJ ONLINE
MENU

Urząd wojewódzki opublikował poradnik zdrowego żywienia dzieci

fot. Pixabay

Poradnik o zasadach zdrowego odżywiania i jego wpływie na zdrowie małych dzieci opracował Mazowiecki Urząd Wojewódzki we współpracy ze specjalistami z tej dziedziny. Zawiera on wskazówki związane m.in. z właściwym odżywianiem dzieci.

Publikacja powstała pod kierunkiem zastępcy dyrektora Wydziału Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego Haliny Krajkowskiej. Konsultacji i wsparcia udzielili jej m.in. kierownik Kliniki Neonatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Bożena Kociszewska-Najman, kierownik II Katedry Pediatrii WUM Hanna Szajewska i konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej Dorota Olczak-Kowalczyk.

Wojewoda mazowiecki Zdzisław Sipiera wyjaśnił we wtorek na konferencji prasowej, że poradnik ten „powinien pomagać rodzicom, szczególnie w okresie pierwszego roku życia dziecka, w tym, jak poradzić sobie z odpowiednim odżywianiem dziecka„. Dodał, że zawiera on wiedzę o produktach, jakie można podawać dzieciom, o ich wartościach odżywczych i o tym, jak często je podawać czy też, jak często pić wodę. – To proste ułatwienie dla młodych rodziców, bo mądre podawanie posiłków to inwestycja na całe życie – podkreślił Sipiera.

Zdrowie dzieci zależy nie tylko od zbilansowanej diety, wpływa na to wiele czynników – wyjaśnia wojewoda, Zdzisław Sipiera.

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia w Polsce odsetek dzieci z nadwagą i otyłością od 20 lat systematycznie się zwiększa. Jak podaje Mazowiecki Urząd Wojewódzki, wynosi on obecnie 16 procent. Poradnik opublikowany przez urząd ma pomóc wyrabiać dobre nawyki i zmieniać styl życia polskich rodzin. To – wskazuje urząd – pomoże w walce z nieprawidłową masą ciała, która sprzyja występowaniu wielu chorób, takich jak np. cukrzyca czy zaburzenia układu krążenia.

Często nie wiemy, że my sami – rodzice – jesteśmy sprawcami późniejszych problemów z otyłością naszych starszych dzieci. Nawyki, które wyrabiamy w początkowym okresie życia, są bardzo istotne – przekonywał Sipiera. Zwrócił uwagę, że „zbyt duże ilości soli czy cukrów nie są aż tak potrzebne w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka„. Wskazał, że sprzyjają one występowaniu nie tylko otyłości, ale też np. próchnicy.

W poradniku zawarte zostały porady o m.in. rozwoju małych dzieci, żywieniu w pierwszym roku życia i wieku od roku do trzech lat, informacje o roli żywienia w kształtowaniu odporności u dzieci i w profilaktyce infekcji. Znalazły się także przepisy na zdrowe posiłki.

Poradnik dostępny jest na stronie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego: mazowieckie.pl.

NAJNOWSZE INFORMACJE
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+
PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© Copyright 2019 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone