Hotele na Mazowszu ponownie otwarte. Na jakich zasadach?

  • 08.05.2021 09:16

  • Aktualizacja: 22:17 15.08.2022

Odbieramy telefony i słyszymy ulgę w głosie gości - mówi w rozmowie z Radiem dla Ciebie Grzegorz Orzełowski, dyrektor hotelu Zamek Janów Podlaski niedaleko Siedlec. Od soboty w ramach luzowania obostrzeń epidemicznych hotele w całym kraju są otwarte z limitem 50 procent zajętych pokoi.

KORONAWIRUS NA MAZOWSZU. ZOBACZ MAPĘ ZAKAŻEŃ


ZOBACZ MAPĘ PUNKTÓW SZCZEPIEŃ PRZECIW COVID-19 NA MAZOWSZU


- Goście są zadowoleni, że mogą przyjechać - mają już dość siedzenia w domu. Jesteśmy na poziomie około 30 procent. W ten weekend mamy gości, którzy będą u nas odpoczywali - mówi nam Grzegorz Orzełowski, dyrektor hotelu Zamek Janów Podlaski.

W hotelach nadal są zamknięte restauracje, obowiązuje room service, który wymaga dodatkowej logistyki. - Mamy specjalne przygotowane druki (...) Na określoną godzinę dania trafiają do pokoju - dodaje Orzełowski.

Rządowe rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii ukazało się w Dzienniku Ustaw w miniony czwartek i obowiązuje od soboty.

Przewiduje ono, że od 8 maja do 5 czerwca przywrócona zostanie działalność hoteli, ale z limitem 50 proc. zajętych pokoi.  "Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej" - dodano w rozporządzeniu.

Jak wskazano w dokumencie, do 14 maja posiłki dla gości hotelowych mogą być dostarczane do pokoju i to tylko tym, którzy spędzą w obiekcie co najmniej jedną dobę. Lokale gastronomiczne do 14 maja będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.

Ogródki gastronomiczne otwarte

Rozporządzenie zakłada, że od 15 maja do 28 maja restauracje będą mogły serwować posiłki w ogródkach gastronomicznych. Będzie też to dotyczyło sprzedaży na stacjach paliw. Przewidziano, że co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny, a odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Jak czytamy w rozporządzeniu, od 29 maja do 5 czerwca b.r. poza tym, że jedzenie będzie mogło być serwowane w ogródkach gastronomicznych, dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych na stacjach paliw pod warunkiem, że klienci do czasu zajęcia miejsca będą mieli zakryte usta i nos. Zakrywanie ust i nosa obowiązywać będzie obsługę kelnerską.

Ponadto, w lokalu klienci będą mogli zajmować co drugi stolik; odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Bez maseczek na powietrzu


Z rozporządzenia wynika, że do 5 czerwca tego roku w obiekcie handlowym lub usługowym, na stacji paliw płynnych, w miejscu prowadzenia sprzedaży na targowisku należy nosić rękawiczki jednorazowe lub stosować środki do dezynfekcji rąk. Dodano, że na terenie obiektów handlowych obsługa ma dokonywać, w godzinach ich otwarcia, co najmniej raz na godzinę, dezynfekcji stanowiska kasowego lub stanowiska obsługi, lub dystrybutora na stacji paliw płynnych.

W rozporządzeniu napisano też, że do dnia 5 czerwca 2021 r. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa w budynkach użyteczności publicznej przeznaczonych na potrzeby m.in.: obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym. Maski trzeba będzie też nosić w obiektach handlowych lub usługowych, placówkach handlowych lub usługowych i na targowiskach (straganach).

Z rozporządzenia wynika również, że do dnia 5 czerwca 2021 r. prowadzenie przez przewoźnika lotniczego działalności związanej z przewozem pasażerskim jest dopuszczalne, pod warunkiem zapewnienia płynów do dezynfekcji rąk na pokładzie, dezynfekcji statku powietrznego raz na dobę w przypadku wykonywania operacji lotniczych z pasażerami, lub po każdym locie z osobą chorą albo z podejrzeniem zakażenia chorobą zakaźną. Dezynfekcji statku powietrznego trzeba też będzie dokonywać każdorazowo po locie z pasażerami trwającym co najmniej 6 godzin.

Źródło:

RDC/PAP

Autor:

PG/Beata Głozak