Od Środy Popielcowej do Wielkiego Czwartku mamy Wielki Post. Ma on przybliżyć wiernym tajemnice wiary i przygotować ich do godnego uczestnictwa w święcie Zmartwychwstania Pańskiego. W Polsce był on od wieków bardzo ściśle przestrzegany, szczególnie przez mieszkańców wsi. W domach chłopskich znikało wtedy ze stołów: mięso, tłuszcze zwierzęce, a nawet nabiał i miód… Żywiono się głównie potrawami z ziemniaków, kapusty i grzybów, kaszami, a także barszczami, żurami i zalewajkami. Potrawy kraszono olejem lnianym lub konopnym… Potrawy postne mogą, zdaniem Grzegorza Russaka, wieloletniego dyrektora Domu Polonii w Pułtusku, być bardzo smaczne. W latach 1993-2001 popularyzował on w Radiu dla Ciebie tradycyjną kuchnię polską. Wśród archiwalnych nagrań redaktora Józefa Sobieckiego zachowało się kilka o tradycyjnych daniach postnych…