SŁUCHAJ ONLINE
MENU

Z archiwum RDC: kuchnia postna

Grzegorz Russak i Andrzej Bluszko w gondoli pułtuskiej. Rok 1996. Zdjęcie ze zbiorów Józefa Sobieckiego

Od Środy Popielcowej do Wielkiego Czwartku mamy Wielki Post. Ma on przybliżyć wiernym tajemnice wiary i przygotować ich do godnego uczestnictwa w święcie Zmartwychwstania Pańskiego. W Polsce był on od wieków bardzo ściśle przestrzegany, szczególnie przez mieszkańców wsi. W domach chłopskich znikało wtedy ze stołów: mięso, tłuszcze zwierzęce, a nawet nabiał i miód… Żywiono się głównie potrawami z ziemniaków, kapusty i grzybów, kaszami, a także barszczami, żurami i zalewajkami. Potrawy kraszono olejem lnianym lub konopnym… Potrawy postne mogą, zdaniem Grzegorza Russaka, wieloletniego dyrektora Domu Polonii w Pułtusku, być bardzo smaczne. W latach 1993-2001 popularyzował on w Radiu dla Ciebie tradycyjną kuchnię polską. Wśród archiwalnych nagrań redaktora Józefa Sobieckiego zachowało się kilka o tradycyjnych daniach postnych…

RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+


PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© Copyright 2018 Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone