Wszystko o miodzie w jednym miejscu. „Miodobranie w skansenie”

  • 02.07.2018 09:00

  • Aktualizacja: 23:33 25.07.2022

Skąd się bierze miód, jak wygląda życie pszczelej rodziny i wreszcie, który miód jest najsmaczniejszy – o tym można było się przekonać 1 lipca podczas organizowanego w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu „Miodobrania w skansenie”.
W pasiekach pszczelarze pokazali, jak wygląda praca przy ulu. Zwiedzający zobaczyli odsklepianie i wirowanie ramek, odymianie pszczół, wirowanie plastrów i zakładanie węzy. Była też okazja do skosztowania miodu wprost z plastra i poznania jego właściwości.



Uczestnicy imprezy odwiedzili przy okazji wiejską tkaczkę, kowala, garncarza, stolarza, szewca, plecionkarza i krawcową. Wzięli też udział w prezentacji tworzenia bibułowych kwiatów i ubijania masła w kierzance. Zajrzeli również do zabytkowej olejarni, by z bliska przyjrzeć się, jak wyglądał dawniej proces tłoczenia na zimno oleju rzepakowego.

Wiele atrakcji

Dodatkowo na muzealnej polanie odbył się kiermasz miodu, produktów regionalnych oraz rękodzieła. Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Przygotowane dla nich zostały zagadki, kolorowanki i łamigłówki przybliżające życie pszczelej rodziny. Przyjrzeli się wyplataniu mat dla owadów, spróbowali kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów i napoju miodowego, a także wykonali własną świeczkę z naturalnego wosku w izbie szkolnej.

Przygotowano również część artystyczną. Na scenie amfiteatru pojawiła się Młodzieżowa Orkiestra Dęta Musikveren Stammheim ze Szwajcarii, a zaraz po niej wystąpi zespół folkowy Kurna Chata.

Źródło:

RDC

Autor:

RDC