SŁUCHAJ ONLINE
MENU
+48 22 645 56 84 | rdc@rdc.pl
23:00 - 01:00
Etnofaza
prowadzi: Mamadou Diouf i Sebastian Korsak
Sebastian Korsak

„Trzeba zająć się kwestią marnowania żywności. Skala problemu jest ogromna”

fot. Pixabay

– Uznaliśmy, że problem marnowania żywności to coś, czym powinniśmy się zająć. Skala problemu jest ogromna – mówiła Marysia Bagińska, studentka SGH, jedna z uczestniczek projektu „Feed them up”. Razem z Marcinem Pietrowskim, który również bierze udział w projekcie, mówili o tym przedsięwzięciu. Gościem audycji „Jest sprawa” była również Maria Kowalska, Banki Żywności.

Zaczęliśmy się zastanawiać, jak tej żywności nie marnować. Postanowiliśmy się tym zająć od strony restauracji, a nie indywidualnych osób – opowiadała Bagińska.

Jak zaznaczyli goście RDC, dzięki zmianie przepisów, do której doszło kilka lat temu, przekazywanie żywności organizacjom pożytku publicznego nie jest obciążone podatkiem VAT. – Od 2013 roku restauracje mogą przekazywać żywność, która jest zdatna do spożycia, organizacjom pożytku publicznego nie płacąc przy tym podatku VAT. Z kolei producenci żywności mogą to robić od 2009 roku – mówiła Kowalska. – Ale część z nich tego nie wie – przyznała.

W opinii Pietrowskiego, problemem jest również to, że restauratorzy nie czują nacisku społecznego. – Nawet od pojedynczego klienta. Ludzi bardziej interesuje to, czy danie, które dostają, jest bezglutenowe czy z ekologicznej uprawy, a nie czy restauracja jest odpowiedzialnym biznesem i żywność, której nie sprzeda, przekaże na cele charytatywne – mówił w RDC.

„Bez dodatkowych kosztów”

Jak wyjaśniali uczestnicy projektu, starają się zrobić wszystko, aby jak najbardziej zachęcić restauracje do udziału w projekcie. – Po pierwsze szukamy dobrze skomunikowanych miejsc, placówek, które są jak najbliżej restauracji, żeby transport nie był za długi oraz żeby nie narażać ich na żadne dodatkowe koszty – mówił Pietrowski. – Dodatkowo, oferujemy też rodzaj reklamy na portalu społecznościowym, informując, że są w Warszawie takie miejsca – dodał.

Kowalska przypomniała, że Banki Żywności mają taki sam cel, jak projekt „Feed them up”, z tą różnicą, że zbierają żywność głównie od rolników i sieci handlowych. – Chodzi przede wszystkim o niemarnowanie jedzenia. W zeszłym roku Banki Żywności wsparły niemal dwa miliony osób w Polsce. Jest mnóstwo ludzi, którzy potrzebują takiej pomocy – mówiła. Blisko 500 tys. osób jest objęta programem przez cały czas.

Do dyskusji w studiu zapraszamy także słuchaczy. Czekamy na sygnały o sprawach, które warto poruszyć w programie “Jest sprawa”. Adres mailowy: jestsprawa@rdc.pl, tel. 022 645 90 90 (w trakcie audycji – od poniedziałku do czwartku w godzinach 14.00-15.00.). Adres pocztowy: “Jest sprawa” Polskie Radio RDC, ul. Myśliwiecka 3/5/7, Warszawa.

Zrealizowano dzięki współfinansowaniu z opłat abonamentowych
RADIO DLA CIEBIE
  • Warszawa: 101 FM
  • Ostrołęka: 100,8 FM
  • Ostrów: 87,6 FM
  • Płock: 101,9 FM
  • Radom: 89,1 FM
  • Siedlce: 103,4 FM
  • DAB+


PUBLICYSTYKA
MUZYKA


wydanie online:
nm@rdc.pl

© Copyright 2016 by Polskie Radio S.A. Radio Dla Ciebie
Wszelkie prawa zastrzeżone