Światowy Dzień Żywności. "Rocznie marnujemy aż dziewięć milionów ton jedzenia"

  • 16.10.2017 13:11

  • Aktualizacja: 14:19 15.08.2022

1/3 Polaków żyje na skraju ubóstwa, część z nich głoduje. Tymczasem co trzecia osoba przyznaje się do marnowania żywności.
- Rocznie marnujemy aż dziewięć milionów ton żywności - mówi Dagmara Rudowska z Banku Żywności SOS w Warszawie i zachęca, by w poniedziałek, w Światowym Dniu Żywności, zastanowić się nad problemem marnowania jedzenia.

Przeciętny Polak do śmietnika wyrzuca rocznie 52 kg pożywienia.

Dlatego zamiast wyrzucać - lepiej się dzielić. Do tego właśnie służą Banki Żywności.

Warto też dbać o odpowiednie przechowywanie żywności, by wydłużyć jej świeżość.

Nie zawsze trzeba też traktować dosłownie informacje o terminie przydatności do spożycia.

Światowy Dzień Żywności jest obchodzony od 1979 roku.

Źródło:

RDC

Autor:

Natalia Gorzelnik/gk