"Słodyczami żegnano zimę już w czasach pogańskich, ale pierwsze pączki były ze słoniną"

  • 05.02.2016 18:02

  • Aktualizacja: 13:49 15.08.2022

- Jak przekonują historycy cukiernictwa, wszystko zaczęło się w czasach pogańskich. Słowianie też lubili sobie podjeść i świętowali słodyczami pożegnanie zimy - opowiadał Cezary Polak.

Za nami Tłusty Czwartek. Istnieje przesąd, według którego kto nie zje w ten dzień pączka, nie może liczyć na zbytnią pobłażliwość losu w dalszej części roku. Przeciętny pączek waży 80 g. i ma 341 kalorii. Ale skąd właściwie wzięła się ta tradycja?


Mięsne nadzienie


Jak opowiadał Polak, historycy cukiernictwa przekonują, że pączek jest delicją obrzędową, popularną już w czasach pogańskich. - Słodyczami z radością żegnano zimę - mówił. Jak podkreślił, w najstarszym polskim piśmiennictwie zaznaczono, że początkowo pączki były przysmakiem... mięsnym. - Nadziewano je słoniną - wyjaśniał Polak.


Wschodnie wpływy


- Słodyczami zaczęły być, kiedy zaczęliśmy się blisko spotykać z imperiami wschodnimi. Między innymi z Imperium Osmańskiego przenikały na nasze ziemie nowinki cukiernicze. Początkowo pączki nadziewano bakaliami - daktylami, migdałami - opowiadał.


W pszenną bułkę nadziewaną dżemem czy marmoladą zamieniły się najprawdopodobniej na początku XIX wiek.


Źródło:

RDC

Autor:

gk