Radom: projekt Żółty talerz, czyli program dożywiania najmłodszych
Około 200 dzieci objęto prowadzonym przez radomską Caritas programem dożywiania najmłodszych. Na symbolicznym "Żółtym talerzu" znajdą się pieczywo, owoce i warzywa.
Jak mówi ksiądz Robert Kowalski, dyrektor radomskiej Caritas, po pierwsze dzieci nie mogą być głodne, po drugie przynajmniej raz w ciągu dnia muszą zjeść ciepły posiłek i po trzecie - to, co znajdą na talerzu, powinno być zdrowe i wartościowe. Stąd - jak tłumaczy - pomysł na realizację programu. -
Przy okazji organizowane są warsztaty, podczas których dzieci uczą się właściwych nawyków żywieniowych, a przy tym miło spędzają czas i dobrze się bawią - dodaje ksiądz Kowalski. -
Młodzi ludzie, którzy jedzą zbilansowane posiłki, mniej chorują, lepiej się uczą i łatwiej utrzymać im prawidłową wagę - przekonuje koordynator projektu Anna Lis. Jak podkreśla, odpowiednia dieta to podstawa.
Lista przygotowana przez Instytut ŻywieniaLista produktów, z których można korzystać, przygotowana została przez Instytut Żywienia. W menu mają pojawiać się owoce, warzywa, naturalne jogurty, pełnoziarniste pieczywo i brązowy ryż. Natomiast wyeliminowane zostaną m.in. słodycze. Akcja "Żółty talerz" będzie prowadzona w świetlicach i szkolnych stołówkach do końca sierpnia tego roku. Objęci nią zostaną także podopieczni Pedagogów Ulicy. W całej Polsce z programu korzysta około pięciu tysięcy dzieci.