"Przez cały rok trzeba odżywiać się zdrowo, aby w Święta jeść bardziej normalnie"

  • 20.12.2015 09:10

  • Aktualizacja: 13:46 15.08.2022

Czy pierniczki mogą być zdrowe? Jak przygotować esencjonalny barszcz bez glutaminianu sodu? Na czym smażyć wigilijną rybę? Na te pytania odpowiadała w audycji Julita Bator, autorka książki "Święta bez chemii". - Chodzi o to, żeby przez cały rok odżywiać się zdrowo, aby w Święta móc jeść bardziej normalnie - mówiła w "Niedzielnym Poranku".

- Możemy jeść z umiarem. Potrawy świąteczne możemy przygotować w miarę zdrowo. Przede wszystkim przygotować, a nie kupować, to już będzie ukłon w stronę zdrowia - mówiła Bator. Jak przekonywała, nawet pierniczki mogą być zdrowe - zamiast cukru można dodać naturalnego miodu, zamiast mąki pszennej trzeba użyć żytniej. Słodzić można również stewią, cukrem nierafinowanym, czy syropem z agawy.


Barszcz


- Kupny barszcz albo ma glutaminian sodu albo zupełnie nie smakuje - uważa gość RDC. - Można samemu zrobić pyszny, esencjonalny barszcz. Trzeba zrobić kwas buraczany. To super wynalazek, nie pasteryzujemy go, tylko przechowujemy w lodówce. Jest zdrowym specyfikiem, podnosi poziom żelaza, wspomaga pracę jelit - wyjaśniała autorka.


Ryby


W ocenie Bator, Wigilia jest takim czasem, że jeśli "podamy ryby gotowane na parze, to one nie będą smakować. - Ma być uczta, ma być pysznie, chrupiąco. Smażyć nie powinniśmy na oleju rafinowanym, ale np. na oliwie z dodatkiem masła. Bardzo dobrze jest smażyć na maśle klarowanym, na oleju kokosowym albo smalcu gęsi - wyliczała.


Pasztet i bigos


W ocenie gościa Beaty Jewiarz, aby było zdrowiej, tradycyjny pasztet z mięsa można zastąpić pasztetem z ciecierzycy. Z kolei zamiast tradycyjnego, ciężkiego bigosu z mięsem można podać jego zdrowszy odpowiednik. - Wystarczy przygotować kapustę z grochem - mówiła Bator.


Źródło:

RDC

Autor:

gk