Po wizycie w piekarni trafili do szpitala. Przyczyną salmonella
14.12.2017 11:55
Aktualizacja: 14:23 15.08.2022
Salmonella była przyczyną zatrucia pokarmowego u części osób, które trafiły do radomskich szpitali po zjedzeniu wyrobów cukierniczych jednej z radomskich piekarń.
RDC
W sumie hospitalizowanych było 14 osób, w tym szóstka dzieci, ale objawy zatrucia zgłaszało ponad 90 konsumentów. - W szpitalu na Józefowie przebywała trójka dzieci. Już zostały wypisane - informuje rzecznik lecznicy Karolina Gajewska.
Salmonella potwierdziła się także u kilku pacjentów, którzy trafili do szpitala na Tochtermanna. Tutaj trwają jeszcze szczegółowe badania.
Po kontroli sanepid zlecił dezynfekcję w piekarni, z której pochodziły trefne wyroby. Piekarnia musiała wycofać z handlu wszystkie swoje produkty, a punkty i stoiska firmowe zostały do odwołania zamknięte.