Owady trafią na talerze Polaków? Eksperci: to jedzenie przyszłości

  • 16.01.2018 08:28

  • Aktualizacja: 14:24 15.08.2022

Od 2018 roku, za sprawą rozporządzenia Unii Europejskiej, owady mogą być sprzedawane jako tzw. nowa żywność. - To jedzenie przyszłości - przekonują eksperci.
Owady są mniej szkodliwe dla środowiska, ich hodowla wymaga nawet kilka tysięcy razy mniej wody, niż innych zwierząt hodowlanych. - Dodatkowo, owady są zdrowe – przekonuje dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

- Choć dla nas jest to dość oryginalny pomysł, na całym świecie to codzienność – dodaje.

Jacek Jeński, założyciel startupu Rozo, wyjaśnia, że jego firma już od paru lat próbuje wprowadzić produkty z owadów na Polski rynek.

Owady można kupić m.in. w sklepach Holandii czy Wilekiej Brytanii.

Źródło:

RDC

Autor:

Łukasz Bury/gk