Legendy o kawie - od etiopskich wojowników do najlepszych warszawskich kawiarni

  • 29.09.2016 21:39

  • Aktualizacja: 14:00 15.08.2022

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Jaką pić, jakiej unikać? Po czym odróżnić dobre ziarno? - Z kawą jest jak z chlebem. Najważniejsza jest świeżość produktu, ona decyduje o aromacie i ostatecznym smaku - przyznała Agnieszka Rojewska, Mistrzyni Polski Baristów i Latte Art.
Jedna z legend mówi, że kawa odkryta została przez kozy, które po zjedzeniu owoców były bardziej ruchliwe, co zastanowiło ich pasterza. Ten spróbował czerwonych owoców i poczuł nagły przypływ energii. Faktem jednak jest, że historia kawy rozpoczyna się w Etiopii. Z początku spożywano jej owoce, zwłaszcza w czasie bitew plemiennych, aby wspomóc siły wojowników. Uprawa krzewów rozpoczęła się na przełomie V i VI w. n.e. Kolejna legenda mówi, że zwyczaj palenia kawy odkryty był przypadkiem - prawdopodobnie ktoś ją spalił i wtedy odkryto jej niezwykły aromat.

Znane jest również stwierdzenie smakosza kawy, papieża Klemensa VIII, który w czasie gdy kawa była naznaczona jako napój szatański, pochodzący z krajów arabskich, powiedział "szatana trzeba wypędzić, a kawę uczynić napojem chrześcijan".

Po czym poznać dobrą kawę?

- Kupując kawę za pięć złotych, musimy być świadomi tego, co się kryje w tej cenie. Transport, opłata dla farmera, cena wypalenia, magazynowania. Nie wspominając o prowizji sprzedawcy - powiedziała Agnieszka Rojewska, doktorantka w zakresie rynku speciality coffee, właścicielka baru kawowego. Jak dodała, ludzie często nie wiedzą gdzie szukać smacznej kawy w dobrej cenie. - Najważniejsza jest świadomość konsumentów, aby wiedzieć czego szukać - dodała, tłumacząc, że warto zapytać sprzedawców, nie wstydząc się poszukiwania kawy w niższej cenie. - Ostatnio nawet polskie firmy zaczęły oferować ekonomiczne, a dobre jakościowo rozwiązania - wyjaśniła.

Najwartościowsza jest kawa w ziarnach. Kawa zmielona już po 15 minutach traci około 70 proc. smaku. - Kraj pochodzenia i minimum wiedzy, czego spodziewać się po danym regionie, również jest istotne - powiedziała baristka. Przyznała, że z kawą jest jak z chlebem. Najważniejsza jest świeżość produktu, to ona decyduje o aromacie i ostatecznym smaku. - Najświeższy chleb możemy znaleźć w piekarni, nie w wielkim markecie. Dlaczego więc po kawę chodzimy do supermarketów? - pytała.

Dobre ziarno

Warsztaty organizowane przez Łukasza Kosmana mają przybliżyć temat kawy, nauczyć jak odróżnić dobre ziarno od złego ziarna. - Chcemy budzić świadomość wśród konsumentów. Misją projektu REBEL jest nauczenie kultury picia kawy w domowym zaciszu, ale i certyfikowanie kawiarni, które są autentyczne, które serwują produkty najlepszej jakości - wyjaśnił.

Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzony jest 29 września w 20 krajach, m.in. w USA, Anglii, Szwecji, Norwegii. Dwa dni później obchodzimy Światowy Dzień Kawy. Z tej okazji, 70 kawiarni w Warszawie i 10 w Poznaniu postanowiło zaprosić klientów na przygodę z kawą, oferując atrakcyjne ceny za napoje o bardzo dobrej jakości.

- Nie dajmy się oszukać! Cieszy nas fakt, że temat kawy nie jest ludziom obojętny. Róbmy wspólnie wszystko co możemy, aby polepszać jakość pitej przez nas kawy - apelował autor projektu REBEL.

Źródło:

RDC

Autor:

Anna Ryczkowska