Jak nie marnować jedzenia? Obchody Światowego Dnia Żywności

  • 15.10.2017 15:52

  • Aktualizacja: 14:19 15.08.2022

Niemal 1/3 Polaków - aż tylu przyznaje się do tego, że zdarza im się wyrzucać żywność. W niedzielę w Warszawie mieli oni okazję dowiedzieć się, w jaki sposób temu zapobiec.
W budynku Państwowego Muzeum Etnograficznego przy ulicy Kredytowej 1 odbyły się obchody Światowego Dnia Żywności, który oficjalnie przypada na 16 października. Uczestnicy podczas licznych warsztatów, zajęć czy projekcji filmów poznali sposoby przechowywania żywności oraz świadomego robienia zakupów.

Dzieci i ich rodzice dowiedziały się choćby, w jaki sposób z resztek ryżu po obiedzie przygotować smaczne kotleciki. Jak zgodnie przyznawali uczestnicy, nauka w formie zabawy na długo zostanie w głowach najmłodszych.

Kolejna okazja do skorzystania z warsztatów już w poniedziałek od godz. 10 do 15. Wstęp na imprezę jest bezpłatny, a jej organizatorami są Bank Żywności SOS oraz Muzeum dla Dzieci przy ulicy Kredytowej.

Źródło:

RDC

Autor:

Wojciech Piela/mg