Fipronil w żywności na terenie Polski. Chłodnia w Nowym Dworze Mazowieckim pod nadzorem

  • 19.08.2017 09:21

  • Aktualizacja: 22:46 25.07.2022

Do Polski trafiły partie mięsa drobiowego skażone lub potencjalnie skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu służby sanitarne informowały o stwierdzeniu jaj mogących zawierać ten środek. W obu przypadkach towar trafił do Polski z Niemiec.
Drób, wobec którego są podejrzenia, trafił do sklepów na Podlasiu czy Pomorzu. - Część dostawy udało się jednak zabezpieczyć przez wprowadzeniem na rynek - mówi Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk. - Jeśli wyniki będą dobre, to zabezpieczone mięso trafi do konsumpcji. Jeżeli znajdziemy tam tę substancję w wysokim stężeniu, zwrócimy towar do Niemiec albo zutylizujemy w naszych zakładach - zapowiada.

Mięso zabezpieczono w chłodniach na terenie Pomorza i Mazowsza. - W sumie dostawa liczyła niemal pięć tysięcy kur przeznaczonych do uboju - wylicza Niemczuk. - Pod naszym nadzorem są trzy chłodnie składowe w Gdańsku, Gdyni i Nowym Dworze Mazowieckim. Stamtąd towar do przetwórstwa nie trafił. Pobraliśmy już stamtąd próbki - wskazuje Paweł Niemczuk

200 kilogramów towaru

Wyniki badań mięsa na obecność fipronilu będą znane w poniedziałek.

W ubiegłym tygodniu na terenie trzech polskich województw służby sanitarne stwierdziły obecność jaj, które mogły być skażone fipronilem. Łącznie było to około 200 kilogramów towaru.

Źródło:

IAR

Autor:

RDC